4 съвета как да удължим младостта

4 съвета как да удължим младостта

Още не е измислено вълшебното хапче, което ще ни направи млади завинаги. Но все пак има няколко начина да забавим процеса на стареенето.

Няма категоричен отговор на въпроса защо старее човекът. Има няколко хипотези. Една от най-известните предполага, че в определен момент от живота клетките на тялото загубват способността да се делят и самообновяват. Това е така, защото в човешките хромозоми има особени крайни участъци – теломери, които след всяко удвояване на хромозомата стават малко по-къси и някакъв момент стават толкова къси, че клетката вече не е в състояние да се дели.

Американката Елизабет Блекбърн получава Нобелова награда по физиология и медицина през 2009 г. за своите изследвания на свойствата на теломерите. Тя дава четири прости съвета, които могат да защитят вашите клетки и да забавят стареенето.

Нормализирайте храненето

Мастните омега 3 киселини, които се съдържат в сьомгата и рибата тон, подпомагат защитата на теломерите. Червеното месо и захарта, обратно, действат негативно на тези толкова важни окончания на хромозомите и ги разрушават още по-бързо.

За да помогнете на организма да остане по-дълго млад, обърнете внимание как се храните – изключете мазното месо и употребявайте повече органични продукти. Стойте настрана от популярните в наше време хранителни добавки, чиито производители обещават защита на теломерите – ползата от тези средства не е доказана.

Избягвайте стреса

Негативните емоции провокират изработването на хормоните на стреса, които от своя страна разрушават теломерите. Разбира се, няма как да избегнем напрегнатите ситуации. Важно е обаче как се справяме с тях. Специалистите съветват да се дистанцираме от проблемите, тоест да гледаме на тях и на своите преживявания отстрани, доколкото е възможно. Това помага по-бързо да се спасим от негативните мисли.

Спортувайте

Спортуването, според Блекбърн, е най-мощният инструмент в борбата с остаряването – аеробните натоварвания в течение на 45 минути три пъти седмично помагат да се удвои активността на фермента теломераза, който работи за възстановяване на теломерите. Но бъдете внимателни, придържайте се към плана за тренировките и не прекалявайте. Прекаляването с тренировките не е полезно за клетките.

Разнообразете почивката

Вместо да преяждате и единствено да лежите на плажа през отпуската, постарайте се да си организирате активна почивка. Няколкодневен поход сред природата или някое ново спортно увлечение ще ви бъдат от полза.

Здравословният начин на живот и правилното хранене наистина удължават теломерите. Учените доказват това експериментално. В Калифорнийския университет в Сан Франциско те са изследвали 35 мъже. Участниците били разделени на две групи – основна, от 10 души и контролна, в която били останалите 25 пациенти.

Първите трябвало да изключат от менюто си мазното месо, да започнат да ядат повече зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни, през 6 дни от седмицата да ходят на групови занятия с физкултура и всекидневно по един час да практикуват медитация и йога. Представителите от контролната група не променяли начина си на живот.

Наблюденията продължили дълго време. Според резултатите, получени след 5 години, станало ясно, че при мъжете, които водели здравословен живот, теломерите пораснали средно с 10 на сто в сравнение с началните им значения, а при доброволците от контролната група те се скъсили с 3 на сто.

Така че, ако стареенето на организма наистина в голяма степен се определя от възможностите на теломерите, вие със сигурност можете да удължите младостта – просто като съблюдавате простички правила за хранене и всекидневен режим със спорт и движение. Струва си да се опита!