4 правила за удачно начало на деня

4 правила за удачно начало на деня

Учените са доказали: Хората, които стават рано, успяват повече, работят по-продуктивно и се чувстват по-добре. Но да се събудиш рано, не е достатъчно – важно е да изпълниш редица полезни действия. Какви са те, разказва пред psychologies.ru психотерапевтът Линда Еспозито. Какво правите сутрин, пита тя. Пиете кафе? Вземате душ? Правите крос или отивате на фитнес? Медитирате? Това е добре, вие сте на прав път. Ето какво още можете да направите.

Настройте се от вечерта

Удачното утро започва още от вечерта на предходния ден. За да станете рано, е важно да си легнете не по-късно от 23 ч и задължително – с правилно настроение. Помислете какъв ще бъде следващият ден, какво точно планирате да направите и какво – ако се получи. Затворете очи и си представете ситуация, в която вие всичко контролирате и се чувствате съвършено спокойно. Представете си, че именно така вие ще усещате себе си и в края на следващия ден, когато изпълните всичко планирано.

Ако всяка сутрин се чувствате уморени и разбити, значи спите малко или неправилно. Излишно е да ви напомняме, че на човек от 18 до 64 г. е нужен отдих 7 – 9 часа в денонощието. Сънят е крайъгълен камък на психичното и физическо здраве. Трябва да се спи в удобен креват, в добре проветрено тъмно помещение при температура около 19 градуса.

Правите всичко по правилата и така или иначе сутринта не можете да отворите очи? Тогава вземете под внимание формулата 10 – 3 – 2 – 1 – 0, измислена от треньора по фитнес Крейг Балантайн:
• 10 часа преди сън никакъв кофеин;
• 3 часа преди сън никаква храна и алкохол;
• 2 часа преди сън никаква работа;
• 1 час преди сън никаква телевизия;
• 0 натискания на бутона «Отложи» на будилника сутринта.
Авторът на формулата твърди, че с нейна помощ много хора вече са си върнали пълноценния нощен сън и са станали по-продуктивни през деня.

Действайте проактивно

Ние се държим реактивно, когато просто се приспособяваме към събитията, които създават другите. Проактивното поведение изисква ние сами да създаваме събитията. По думите на социалния психолог Рон Фридман, ако проведете първите 10 минути от деня, проверявайки електронната си поща и отговаряйки на писма, вие настройвате своя мозък да работи реактивно. Вместо всяко утро да преминава за вас «в отбрана», реагирайки на действията на други хора, проведете това време с полза за себе си. Например:
• изпийте чаша вода (хидратацията е жизненно важна за настроението и здравето);
• почетете книга за бизнеса, самоусъвършенстването или просто нещо за душата;
• медитирайте в продължение на 5 минути;
• мислете си за нещо приятно.

Планирайте

Започвайте всеки ден с минисеанс по планиране. Утрото е най-доброто време за съставяне на списък със задачите за деня, седмицата, месеца. След събуждане ние мислим по-спокойно и по-ясно. Не трябва да пропускаме шанса да «подредим пъзела».

В списъка следва да се включат всички задачи, дори най-малките и незначителни, тъй като именно те обикновено изискват най-много време. Съставянето на подобен списък съществено разтоварва мозъка, тъй като повече няма да ви е нужно да мислите как да не забравите нещо важно за деня.

Отделяйте време за саморазвитие

Във всекидневната суета ние отделяме прекалено малко време за онова, което действително ни е нужно за бъдещето. Изберете две неща, които можете и искате да правите сутрин за своето саморазвитие. Това може да е изучаване на чужд език, работа над важен проект, писане на книга или научна статия. Вкарайте тези точки в списъка си за деня. Ако не можете да им отделите по половин час всяка сутрин, правете го през почивните дни и празниците.

Преди да пристъпите към работа, отстранете отвличащите фактори: изключете звука за кратките съобщения на мобилния си телефон, затворете прозорците на компютъра и помолете домашните да не ви безпокоят в продължение на следващите 30 минути.

Тези съвети може да ви се сторят прекалено прости и очевидни, но пък какво губите от тях? На едната страна на везната – незначителни усилия, на другата – повишена ефективност, продуктивност и ново качество на живот. Така че защо да не пробвате?…