4 неща, които не трябва да правите след тренировка

4 неща, които не трябва да правите след тренировка

На пръв поглед нещата са елементарни. Наблюдения обаче сочат, че немалко практикуващи фитнес и други спортни занимания не спазват основни правила, свързани с ефективността на тренировката. Специалисти са формулирали 4 неща, които не трябва да се правят след физическо занимание.

Сън

Независимо от типа физическо натоварване да се легне в леглото за сън веднага след тренировка е недопустимо. След динамична аеробна тренировка например малцина са онези, които лягат да спят – просто организмът като правило получава мощен енергиен импулс за часове напред.

Натоварвания от рода на йога, пилатес или тренировка в басейна напротив – силно предразполагат към сън след завършване на занятието, но тази съблазън трябва задължително да се пребори. На организма и особено на сърдечния римът му е необходим по-плавен преход към състоянието на покой – осигурете му поне 2 часа след тренировка, преди да легнете за сън.

Недостиг на течности

По повод приемането на течности по време на тренировка мненията на треньорите се различават. Но е очевидно, че да се запълни водният баланс след занятие е задължително. Някои се стараят да се въздържат от употреба на вода веднага след тренировката, за да се предпазят от евентуални отоци.

Въпреки това необходимо е да се пие толкова, колкото изисква организмът. Това е важно и за здравето, и за ефективност на резултатите от тренировката. Отделен е въпросът какво именно пиете – предпочитанията са най-вече за пречистена вода вместо сокове или газирана вода, да не говорим за енергийните напитки, които мнозина включват заради ускорение на метаболизма. Това обаче е абсолютно табу.

Глад след тренировката

Спортът гори много енергия, която трябва да се възстанови, дори вашата цел да е сваляне на излишни килограми. Продължителното гладуване след физическо натоварване няма да доведе до желания резултат.

В същото време да се нахвърляте на храната и дори леките неколкократни хапвания веднага след тренировка също не са за препоръчване: по време на тренировката ние задействаме механизма на ускорено изгаряне на собствените калории, който механизъм действа още няколко часа след физическата активност (т.е. вие сте завършили тренировката, но организмът продължава да изгаря мазнини).

Ако в този момент решите да утолите глада си, ще дадете на организма алтернативен източник на енергия и ще преустановите изгарянето на калории. Оптималният вариант е да си устроите леко хапване час и половина – два след тренировката с храна, състояща се от белтъчини и прости въглехидрати. Например салата от зеленчуци и риба или печени пилешки гърди.

Стречинг

По правило силовите и аеробни тренировки завършват с 5 до 10- минутно разтягане. Немалко обаче пренебрегват стречинга и съвсем правилно. Това разтягане се изпълнява не за допълнително натоварване на мускулите, а напротив, за тяхното отпускане, възстановяване и еластичност.

След тренировка проработилите мускули още няколко часа се намират в състояние на напрежение и активност. За това да ги успокоим веднага след натоварването е необходимо съвсем леко да се разтегнем – тогава концентрацията на млечна киселина в мускулите се понижава, а вие укрепвате отличния резултат от тренировките.

(По материали от чуждестранния печат)