Разпознайте техниките за социална манипулация

Разпознайте техниките за социална манипулацияВероятно сте прочели доста информация за различни техники на манипулация, за които специалистите предупреждават. Има обаче кристално ясни методи, а те са чисто скандинавски патент, които са обект на курсове и анти методи повече от 50 години.

Теорията за социалната манипулация, или злонамереното умение да властваш над хората, се появява през 70-те години на миналия век. Да си припомним, че това е времето, когато феминизмът бързо набира сила и последователи, и е резултат на желанието на жените да се освободят от властта на мъжете както на работното място, така и в семейството.

Скандинавската теория се използва днес като общоприет метод, който се противопоставя на поведението да се манипулира и по полов, и възрастов признак.
Създател на теорията е Берит Ос, норвежки професор по социална психология, уважавана жена, лидер на левицата.
В основата на теорията е така наречената женска култура, която е заложена във феминистките течения, и има за цел да издигне ролята на жената в общественото развитие.

Теорията на професор Ос започва с нейни лични преживявания и наблюдения, натрупани от участието й в различни срещи и заседания, където основният състав е мъжки. Тя забелязва, че никой не обръща внимание на предложенията й, дори и тогава, когато са подобни на другите. И тя просто започва да имитира държанието на мъжете – става от масата и си налива кафе, когато започват да обсъждат важен въпрос, оправя си маникюра, драска нещо в бележника си, без да поглежда към никого, гледа разсеяно. В резултат на този експеримент тя систематизира основните техники за манипулация до пет. И независимо от това, че през последните години има нови допълнения към теорията в психологията на манипулиране на личността, те си остават класическите пет.

И така, става дума за техники на манипулация, които са типични за определен социален контекст, проявяват се на работните места и са свързани с високия статус на мъжете като ръководители. През последните десетилетия методът се развива и обхваща както манипулацията между жени, така и между възрастни и деца, прояви на превъзходство между етнически групи.
Същите манипулативни подходи се използват и в личните отношения между двама партньори, само че на семейно и битово ниво.

Превръщат те в невидима за околните… и за самата себе си
Престават да ви забелязват, не чуват какво казвате, пренебрегват вашите конструктивни и интересни мнения, с една дума – игнорират ви!
Просто ви превръщат в човек, когото не забелязват, който трябва да мълчи, няма право на мнение или не му се позволява да се намесва в дискусията. Как става това на практика?

Например по време на работно заседание във фирмата предлагате някаква новост или съвсем различно обяснение на даден проблем. Никой не ви обръща внимание, колегите се правят, че не ви чуват, някой започва да се прозява или да гледа разсеяно през прозореца, да си дъвче химикалката или да си чопли ноктите. Само след няколко минути друг колега предлага абсолютно същото решение, получава похвала от шефа и потупванe по рамото от останалите колеги. Вас никой не ви забелязва, вие страдате, но не казвате нито дума.

Пренебрегват вашите аргументи, наричат ги безсмислици и ви се присмиват
Жестока форма на манипулация! В нея активна роля има не само самият манипулатор, но и хората около него, които се съгласяват публично да бъде смачкан някой от колегите.

Околните започват да се усмихват снизходително, определяйки идеите ви за пълна идиотщина, простотии или даже ви казват, че те са плод на вашата болна фантазия. Към това се прибавя унижението да обсъждат дефекти в говора ви, имитират заекване, повтаряне на фрази и диалектното ви произношение, или се смеят на висок глас, като ви напомнят, че приличате на някой герой от телевизионен сериал.
Не винаги това става в груба форма, често ви унижават с леко скрита ирония и изтънчен присмех.

Скриват от вас важна информация, правят го умишлено
Работната оперативка на фирменото ръководство започва, шефът предлага ново разпределение на бюджета за следващото тримесечие. Вие имате аргументи против предложението, освен това отговаряте за счетоводния отдел – специалист сте от класа, с образователен ценз. Оказва се, че бюджетната промяна е вече обсъдена в тесен кръг, а от вас се иска само да се съгласите.

А сега идва нещо още по-страшно: „забравят“ да ви кажат за сутрешна среща на екипа и вие пристигате с половин час по-късно на работа. Всички ви гледат неразбиращо, но и никой не ви казва каква е била темата на разговора. „Сама си си виновна, да беше попитала вчера, щяхме да ти кажем за срещата“ – тихичко нашепва колежка благодетелка.

Двойното наказание като форма на унижение
До този трик се прибягва, когато наказват някого не защото е сторил грешка, а защото не е направил такава. Вършите служебните си задължения с прецизност и лоялност към фирмата, но шефът ви обвинява, че работите мудно. Какво правите? Увеличавате темпото на работа, опитвате се да ви забележат и да ви похвалят, а вместо това ви казват: „Господи, колко си небрежна, защо така претупваш детайлите в отчета.“

Или ако е обратното – унижение спрямо мъжа. Представете си, че имате малки деца, жена ви печели повече – случва се в днешното общество. Работното време на мъжа е по-подходящо да прибере децата от градината. Тогава колегите му се присмиват, че върши женската работа, а съпругата му се е натоварила с издръжката на семейството.
Обвиненията срещу жената са още по-груби. Не дойдеш ли на вечерното заседание заради децата, не ти пука за кариерата, ако пък се появиш, си лоша майка, защото си оставила детенцето при съседката.

Карат ви да чувствате, че сте задължена и се срамувате
Стигнахме и до последния вид манипулация, когато ви вменяват две чувства: задължение към някого и срам, че не сте като другите. Не знаете за съществуването на каквато и да е оперативка, но задължението да се информирате е ваше, а и срамът, че не сте разбрали за оперативката, е пак ваша вина. Ще чуете и следното: „Оплаква се, че шефът я сваля и прави сексуални намеци. Ами така ще е, като се облича предизвикателно.“ Или ви прекъсват на средата на изречението с подтекст – това което казваш, няма никакъв смисъл.

И макар че тези техники за манипулация се срещат всекидневно, има и лекарство за тях. То обаче зависи доколко групата или колективът са искрени и готови не само да разпознаят манипулацията, но и да кажат своето „не“ на подобно поведение. А те са анти на всички изброени техники:

Не игнорирайте никого от колегите;

Уважавайте мнението на всеки, дори ако не ви допада;

Осигурете достъп на всички до информацията;

Награждавайте с похвали два пъти повече от необходимото;

Определете етичен код на поведение на работното място.