1914 г.: Немски и британски войници отбелязват първото фронтово Рождество

1914 г.: Немски и британски войници отбелязват първото фронтово РождествоПървата световна война. На 24 декември 1914 г. в Белгия, в района на Ипер, се случва нещо необичайно. Немските войници прекратяват огъня и започват да украсяват с елхови клонки своите окопи. С настъпването на вечерта, когато в тила зазвучават рожденственските камбани, те палят свещи и запяват рождественски химни. В отговор от британска страна неочаквано подемат „Тиха нощ, свята нощ“ – любимата коледна песен на англичаните. След химните войниците започват да се поздравяват и да си честитят Рождество един друг, от единия враждебен лагер към другия. „A happy Christmas to you, Englishmen!“, викат на развален английски немците. „Same to you, Fritz, but dinna o’er eat yourself wi\’ they sausages!“, отвръщат британците.

В навечерието на Рождество много немски войници са получили коледни подаръци от къщи. Топли дрехи, лекарства, храна. Бойците започват да излизат от окопите на неутрално поле и да разменят подаръци с английските войници – сменят цигари срещу уиски, черен хляб за цигари, бисквити за шунка…
Това стихийно прекратяване на бойните действия историците наричат „Рождественско примирие“. То продължава на 24 и 25 декември по целия Западен фронт. В него вземат участие общо 100 000 немски, британски и на някои места френски войници. Артилерията замлъква за тези два дни, а войниците казват, че си даряват живот един на друг. Във времето на примирие отрядите изнасят от бойното поле мъртвите си другари, за да ги погребат. Те са лежали там повече от месец. На някои участъци от фронта немските и британските войници си устройват дори футболни мачове, в които участват по 50 души от отбор.

„Никога няма да забравя това необичайно и странно Рождество – спомня си години по-късно офицерът от британската армия Брюс Барнсфатер. – На неутрална територия се срещнах с немски обер-лейтенант и тъй като съм колекционер, му казах, че неговите копчета са много интересни. Той се съгласи да ми даде няколко, аз откъснах 2 и в замяна му дадох две копчета от моите. След това видях как един от моите гранатометчици, който в гражданския си живот е бил фризьор, подрязва дългите коси на един немец, а той, клекнал послушно на земята, изчаква търпеливо новата си прическа.“

В края на 25 декември примирието завършва. В интерес на истината, главните командвания на двете армии били крайно недоволни от това примирие. Издадени били заповеди, забраняващи всякакво дружелюбно отношение към врага. В резултат на това артилерийският обстрел в трите следващи години на войната бил най-жесток по празниците и загубите, които давали воюващите страни, били по-тежки.