Археолози намериха 37 византийски кораба

Археолози намериха 37 византийски кораба
Археолози намериха 37 византийски кораба

По време на разкопки в Йеникапъ близо до Истанбул турският учен Кемал Пулак е попаднал на останки от 37 кораба от времето на Византийската империя, съобщава списанието Live Science. Проучванията на мястото са започнали през 2004 г.

Археологът казва, че по-рано византийските кораби са били известни на учените само благодарение на описанията, съхранени в историческите източници. Останките от 37-те дървени съда са се съхранили много добре и могат да дадат много информация как византийците са строили своите кораби, смятат специалистите.
Корабите са датирани от периода V–XI век. Статията в Live Science описва 8 плавателни съда, чиято възраст е около 1000-1300 години. Шест от тях са се придвижвали изключително бързо под ветрила, дължината им е от 8 до 14,7 м. Другите два кораба са галери, чийто размер не е превишавал 2,5–5 м. Археолозите отбелязват, че корабите са били строени по два начина. При първия в началото се прави обшивката на съда, която после се укрепва с корабната клетка, а при втория – първо се изгражда дървеният скелет на кораба, който после се обшивал с дъски.

Доскоро голяма част от информацията за византийските кораби се базираше основно на няколко средно големи плавателни съда, открити в Средиземноморието, обяснява археологът. В Йеникапъ са намерени най-различни кораби – лодки, рибарски гемии, търговски и дори военни кораби, всички директно от самия Константинопол, столицата на Византийската империя. Планира се голям музей в Истанбул да представи много от отломките, но това може да стане едва след няколко години. Докладът на археолозите е публикуван на 8 декември в International Journal of Nautical Archeology.