При развод – подгответе детето

При развод - подгответе дететоЕдва ли някой има положително отношение към развода, но понякога той е необходима и единствена алтернатива, за да се решат тежки проблеми между партньорите, както и да се предпази детето от травми на психиката.

Разводът означава разрушаване на семейно гнездо, градено понякога с години, раздяла с децата, смяна на жилище, ново училище за децата, даже и преместване в друго населено място. Парите не са маловажни – единият от родителите ще поеме по-тежката част от бюджета, върху плещите му ще падне и отговорността за здравето на детето.
Промените при развод са разтърсващи – родителите смятат, че са се провалили, а детето поема върху себе си чувството на вина, за което не може да носи отговорност.

Научните изследвания доказват, че разводът има положителни страни
Съвременните научни изследвания са категорични, че разводът има положителни ефекти както за родителите, така и за детето, стига да се подходи с разум и прагматизъм. Детето, което е преживяло кавгите и недоразуменията между родителите, се чувства спокойно в тиха и хармонична среда. То разбира, че мама и татко не са щастливи заедно, но и усеща, че родителите го обичат еднакво силно.

За родителите времето след развода е период, в който те трябва да мобилизират силите и да насочат енергията си към разговори за това как заедно да възпитават, та макар и разделени. Изследванията доказват и едно друго твърдение – родител, който е имал лош контакт с детето си, прави всичко възможно, за да поправи грешките си и да се доближи до детето си, след приключване на бракоразводния процес.

Самотата е голяма, но се преодолява
Повечето родители след развода изпитват невероятна самота. Независимо, че са отхвърлили връзката, която ги е спъвала да се развиват или им е пречела да се чувстват щастливи, те усещат болезнено липсата на детето. Особено тежко е за този родител, който не получава правото да живее постоянно с детето. Болката да бъдеш с него само през уикенда е силна, но ако погледнем от положителната страна, това време между срещите може да се използва ефективно. Разведеният родител има свободно време за развитие в кариерата, спортни занимания, пътувания и срещи с приятели, той става по-организиран и по-отговорен за възпитанието на детето.

Трябват сили, за да бъдете добри родители
В периода на развод човек изпада в криза, изпитва затруднения да мисли трезво, хаосът наоколо създава предпоставки и за душевно объркване и води до грешки в общуването. Ядосани един на друг, родителите изричат куп обиди, водят груби словесни двубои, нараняват се и то често неоснователно. Затова е важно да се пазят силите, да не се разпилява енергията.
Родителите могат на обяснят на детето какво изпитват, защо се чувстват зле, но много пестеливо и внимателно. Щадете детето си, не го превръщайте в родител на самите себе си. Детето има нужда от помощ и подкрепа в този момент, пазете силите си, за да успеете да изпълните ролята си на отговорен родител.

Не говорете лошо за другия
Не използвайте детето в борбата срещу бившия си партньор. В никакъв случай не показвайте омраза и не произнасяйте обиди. Детето обича еднакво и мама, и татко, и се чувства объркано от конфликта по време на развода.
В миналото се смяташе, че майката се чувства по-зле, а мъжът е този, който може да се справи емоционално с раздялата. Психолозите са на друго мнение и смятат, че това е мит – бащите преживяват също негативно раздялата.

Помощта от роднини, приятели и психолог е важна
Разводът е тежък процес, в който родителите и детето имат нужда от подкрепа. Роднините са тези, които могат да помогнат и да разтоварят родителите от задължения както в дома, така и свързани с грижата за детето. То се чувства добре, ако остане някой друг ден при баба и дядо, където средата е спокойна и цари радост. Приятелите са тези, които могат да помогнат със съвети, а има и случаи, когато трябва да се обърнете към психолог.

Не се оплаквайте, а търсете конструктивни съвети и предложения. Близките, които се намират около развеждащата се двойка, не трябва да защитават тази или онази страна. Разводът не е повод за начало на семейни войни или за разчистване на сметки. Детето е в центъра на драмата, то не трябва да получава травми, които ще се окажат фатални за бъдещото му развитие или ще наранят душата му.

Бъдете откровени към детето
В диалога с детето бъдете искрени и съобразете информацията, която искате да получи, с неговата възраст. Кажете му, че го обичате, но на мама и татко им е трудно да живеят заедно. Ако не се разделяте по взаимно съгласие – не крийте истината, но и внимавайте, колко и какво от историята ще разкажете. Обяснете промените, които ще настъпят – смяна на жилище, преместване в нова детска градина или в друго училище, колко често ще се срещате и в кои дни.
При появата на паралелна връзка с нов партньор бъдете внимателни. Детето се чувства объркано, ако се появят „нови мама и тате“. Кажете на детето, че то няма вина за развода. Повтаряйте му, че го обичате и че ще се грижите за него.

Разделяйки се цивилизовано, вие показвате и безграничната си обич към детето.