Съмнявахте ли се? Изборът на подарък е истинска наука

Съмнявахте ли се? Изборът на подарък е истинска наукаПрез февруари 2015 г. в калифорнийския град Лонг Бийч ще се проведе конференция под наслов „Психология на връчването и получаването на подаръци”. Очевидно темата е толкова важна, че в продължение на три дни психолозите ще обсъждат всички тънкости при избора на подаръци за близки и приятели.

Напоследък има много изследвания в тази сфера. Например, 7466 анкетирани купувачи в магазините по време на „черния петък” през 2013 г. са споделили, че хората, за които избират подарък, са много капризни. Специалистите отбелязват, че всъщност е полезно да бъдеш „капризен” – по този начин вашият шанс да получите нещо наистина необходимо и полезно за празника рязко нараства.

Отделни изследвания са посветени на различните подаръчни сертификати за определена сума пари, например ваучери от определена верига магазини. Учените отбелязват, че такъв подарък е много по-персонифициран, отколкото да дадете просто пари. Нещо повече – когато човек получи плик с пари, той е склонен много повече да ги изхарчи за нещо от всекидневието, докато парите под формата на сертификат подтикват да си купим истински подарък, който ще ни служи дълго и ще ни напомня за приятеля, който се е погрижил да се почувстваме специални.