Антистрес храни през зимата

Антистрес храни през зиматаКазват, че през зимата стресът ни идва повечко. Не че през лятото ни липсва, но в студените месеци положението е по-сериозно. От една страна, се движим по-малко, въпреки че вършим същата работа. Повечко се заседяваме край масите, особено през декември и януари. Ако усещате стреса здраво, помислете какво може да направите за себе си. Първото е да прескочите до супермаркета и да се заредите с някои храни. Някои от тях знаете, за други въобще не предполагате, че имат отношение към стреса. Затова грабвайте кошницата!

Сьомга
В 100 грама от тази вкусна риба се съдържа дневната норма от незаменимите мастни киселини Омега – 3. Те служат за източник на енергия за мозъка и нервната система. В същото време ниското ниво на тези полезни мазнини води до депресия.

Гъби
Недостига на слънце през зимата компенсират гъбите, в които витамин D не е по-малко, отколкото в черния дроб, яйчения жълтък или рибата. Този витамин активира изработката в мозъка на хормона серотонин, който доказано подобрява настроението. Особенно полезни са гъбите шийтаки, познати още като императорски гъби, пачи крак и белите гъби (печурките).

Череша
Трудно се намира по това време на годината, но все пак някъде я има. Има и фирми, които замразяват плода и той не губи нито от вкусовите си качества, нито от полезността. Няколко череши преди лягане ви гарантират отлично настроение на сутринта. В този плод има голямо количество от хормона мелатонин (натурално сънотворно), който обезпечава дълбок и здрав сън.

Амарант
Наситена с антиоксиданти, минерали, желязо и целулоза, южноамериканската зърнена култура контролира нивото на захар в кръвта, повишава нивото на хормона – антидепресант серотонин и зарежда с енергия.

Фурми
Ако не сте в състояние да устоите пред сладкото, заменете парчето шоколадова торта с няколко фурми. Макар в тях да има немалко захар, полезните вещества са също достатъчно: 15 минерала и повече от 20 аминокиселини, а също така витамини и целулоза, които даряват енергия.

Миди
Тези морски дарове са прекрасен източник на антистресовия витамин B12 и микроелементи (цинк, селен и йод), които отговарят за нормалното функциониране на щитовидната жлеза и доброто настроение.

Тъмен шоколад
Да! И не само защото е вкусен. Кубче тъмен шоколад съдържа повече антиоксиданти, отколкото чаша червено вино или чаша зелен чай. Флавонолът, който се съдържа в шоколада, подобрява притока на кръв към мозъка и помага на мозъка да се концентрира.

Гръцко кисело мляко
Оказва се, че в кофичка обикновено кисело мляко калцият е по-малко, отколкото в същото количество гръцко кисело мляко – йогурт. А този минерал е важен не само за костите и кръвоносните съдове: снижаване на нивото му в кръвта може да предизвика предменструална депресия.

Аспержи
Аспержите са един от най-добрите растителни източници на триптофан, отговорен за производството на серотонин. В тази аминокиселина присъства фолиева киселина, а нейното ниско съдържание в организма води до депресия. Освен това аспержите помагат за справяне с махмурлука.