Що за хора са левичарите

Що за хора са левичарите
Що за хора са левичарите

В съвременното разбиране за левичари смятат хората, които по-често използват лявата, а не дясната си ръка. При това кой с коя ръка пише, е важно, не най-същественото. Според някои проучвания всеки седми човек на света е левичар.

И до днес не е е докрай ясно защо за едни хора е по-удобно да използват лявата си ръка, а за други водеща е дясната. Предполага се, че като цяло това отчасти се обяснява с генетични причини, а отчасти – с егологични. Преди време международна група учени изясни, че средно при раждането си левичарите тежат значително по-малко от десничарите. По-рано други специалисти пък намериха взаимовръзка между левичарството и формата на лицето – според тях, формата на брадичката и долната челюст може да е свързана с това коя ръка е водеща, на генетично равнище.

Може да се отбележи, че левичари малко по-често се срещат при хората с неврологични разстройства – например, при епилепсията. В същото време други изследвания сочат, че левичарите са по-умни – по думите на много учени децата, които преимуществено използват лявата си ръка, често демонстрират по-добър успех в училище, а мъжете левичари са по-богати от десничарите с около 25 процента.
Впрочем, специалистите нямат научно обяснение за подобни разлики.

Любопитно и добре известно е, че редица единоборства и други видове спорт да си левичар е по-изгодно, тъй като помага да объркаш противника и да използваш техники, за които той не е бил готов.

Популярният мит, че левичарите са по-творчески личности от десничарите, по-скоро не съответства на действителността.
Но така или иначе, разликите между левичарите и десничарите са твърде несъществени, за да може по водещата ръа да се направят каквито и да изводи за конкретния човек.

Което обаче не е попречило на жителите на много страни векове наред да подлагат левичарите на дискриминация. Руският император Петър I например забранявал на левичарите да свидетелстват в съда, а по времето на социализма много деца бяха принуждавани да пишат с дясната ръка. В някои части на Китай нежеланието да си десничар доскоро се приемаше за „неприлично“, а понякога се наказваше с травмиращи средства.

Тази дискриминация на левичарите в някаква степен се е установила и на нивото на различни думи и изрази. Думата „десен“ в много езици е синоним на думите правилен, добър, ловък, справедлив и т. н. Например думата „право“ е юридически термин, подразбиращ правосъдие в повечето европейски страни.

В същото време, английската дума „sinister“, което се превежда като зловещ, произлиза от латинската дума, която първоначално е означавала ляв и левостранен. Съвременната италианска дума „sinistra“ се превежда и като зловещ, и като ляв. В норвежкия език „лява“ се нарича лошо свършена работа.

Днес в повечето цивилизовани страни левичарите едва ли ще бъдат дискриминирани. Въпреки това, много инструменти и устройства и досега се произвеждат така, че да е по-удобно да бъдат използвани с дясната ръка – като например ножиците и компютърните мишки. И даже стоките, които някои компании произвеждат специално за левичари, не особено им помагат – например, ножиците от този тип е удобно да се държат с лявата ръка, но остриетата им са разположени стандартно, тоест закриват разрязвания обект и пак не са достатъчно подходящи за употреба.
Някои смятат, че в Международния ден на левичарите останалите хора трябва да прояват „солидарност“ с леворъките хора и да се опитат да правят привичните неща с лявата ръка. Но това звучи малко безсмислено. В крайна сметка, празникът просто напомня, че всеки човек има право да използва повече тази ръка, която му е по-удобна.

Между другото, не само сред хората има левичари – това се случва и при котките, и при тях това в известна степен влияе на цялостното им поведение.