Какво не трябва да ядем на празен стомах

Какво не трябва да ядем на празен стомах
Какво не трябва да ядем на празен стомах

Диетолози твърдят, че на закуска можем да си позволим практически всичко, което ни е угодно. Но това правило сработва за ония, които следят цифрите: калоричността на първия прием на храна се изразходва в течение на деня и не води до набор на излишно тегло. За хората с чувствителен стомах и за ония, които водят здравословен начин на живот, съществуват изключения: има продукти, които не трябва да се ядат на гладен стомах (това не означава, че от тях трябва да се отказваме напълно). Да видим какво е най-добре да се избягва сутрин.

Цитруси

Портокалите и грейпфруктите раздразват празния хранопровод, затова чаша сок или половин цитрус за закуска е лоша идея. Още повече че това е отличен източник на витамин С, който е прекрасен десерт за след обяда или след вечерята.

Банани

Безобидният плод, изяден на гладно, може негативно да повлияе на работата на сърдечно-съдовата система. Високото съдържание на магнезий и калций освен това нарушава калциево-магнезиевия баланс и увеличива натоварването на сърцето.

Кафе

Най-желаната напитка сутрин силно раздразва празния стомах. Най-добре е да се пие кафе след закуска или по време на обяд. Но не всеки е готов да започне деня си с чаша чай. За да се минимизира вредата от утринното кафе, трябва малко да се понижи киселинността на напитката: например да се добави малко мляко, сметана или кокосово масло.

Кроасан

Кафето с кроасан е класика на кинематографичната закуска, но е огромен стрес за стомаха. Маята, която се добавя в кроасана, раздразва стомашната лигавица и това може да стане причина за достатъчно продължителен дискомфорт през целия ден.

Круши

Този плод има в състава си много груби фибри, които силно дразнят празния стомах. Както и бананите е по-добре крушите да се ядат час – два след основния прием на храна.

Студени и газирани напитки

Студените и газираните напитки свиват съдовете на стомаха и влошават местното кръвообращение, а това, на свой ред, затруднява преработката на храната. Най-добре е да се утоли сутрешната жажда с обикновена вода с резенче лимон вътре.

Люта храна

Любителите на лютото често добавят червен пипер дори в омлета и така устройват истинско изпитание за лигавицата на стомаха. По тази причина е най-добре да отложите лютото за обяд.