Правилно хранене и витамини

Правилно хранене и витамини
Правилно хранене и витамини

Битува мнението, че ако човек се храни правилно и следи за своето меню, той е длъжен да получава от храната всички необходими минерали и витамини. Това обаче не е съвсем така. Woman.ru обяснява защо не всички полезни вещества могат да се осигурят от обичайните продукти и как да обезпечим пълноценния си порцион.

Може би е странно, но дори най-полезната храна невинаги се явява пълноценен източник на всички витамини и минерали, необходими на организма. Някои витамини по принцип трудно се усвояват от храната, някои пък изискват съблюдаване на строги условия на съхраняване и подготовка на продуктите.
Някои продукти, обратно, могат да съдържат лесноусвояеми форми на хранителни вещества, но пък от тях трябва да се хапне килограм – два, за да се стигне препоръчителната дневна норма.

За пример вземаме известния на всички витамин С – един от главните приятели на имунната система и защитник на организма. Той се съдържа в много продукти, в частност в сладките пиперки, цитрусовите плодове, броколите, тиквичките, картофите, ягодите, спанака. Той обаче може да се разрушава под въздействието на температурата (при топлинна обработка) или при продължително съхранение на продуктите.
А сега помислете: познавате ли хора, които с удоволствие биха хапнали суров картоф, броколи или тиквички?

Има свои нюанси и употребата на мастноразтворимия витамин Е. Той е един от мощните антиоксиданти, отговорни за красотата и младостта на организма. Първо, той не се синтезира в организма на човека, а може да бъде получен само външно – от наситена с мазнини храна или от специални витаминни комплекси. Второ, най-голямо количество витамин Е се съдържа в нерафинираните растителни масла и суровите ядки, които обаче не са чест гост на нашата трапеза. Освен това също като витамин С витамин Е се разрушава при топлинна обработка – например ако пържим нещо в растително масло.

Подобни сложности могат да възникнат и с крайно важните за организма (особено женския) витамини от група B, които отговарят за стабилната работа на нервната система. Те също са доста чувствителни към топлинната обработка, към въздействието, което оказва кислородът на продуктите, както и към пряката слънчева светлина. Освен това витамините от група В се явяват водоразтворими и могат достатъчно бързо да се изхвърлят от организма. Затова особено важно е да планирате своя всекидневен порцион така, че витамините от група B да постъпват в организма регулярно и в необходимото количество.

Като цяло обмислената система на хранене, грамотният подход към избора на продукти и способите за тяхната подготовка би трябвало да не допуснат сериозен дефицит на тези или онези витамини и хранителни елементи.
Въпреки това, ако имате съмнения в правилността на порциона или откривате някои симптоми, които указват на недостиг на витамини в организма, най-добре е да се консултирате с лекар. Възможно е той да ви препоръча употребата на специални витаминни комплекси. В условията на съвременното изобилие да се избере подходящ комплекс без намеса на специалист, е доста рисковано.

Все пак бихте могли да ползвате като ориентир факта дали дозировката на въпросните витамини съответства на препоръчителната дневна норма на употреба. Това не само ще позволи на организма да получи оптималната доза полезни вещества, но и икономически е по-изгодно, като не опозволява да се стигне до ненужно надхвърляне на необходимите на организма витамини.