Как да се освободим от чуждото мнение и да правим онова, което ни харесва

Как да се освободим от чуждото мнение и да правим онова, което ни харесва
Как да се освободим от чуждото мнение и да правим онова, което ни харесва

Отговаряйки на въпроса «Как бихте живели, ако знаете, че никой няма да ви осъди за вашия избор, постъпки и действия?», повечето от нас признават, че този «въображаем живот» силно се различава от реалността. Получава се така, че ние изживяваме единствения си живот не така, както искаме, само и само за да не се сблъскваме с осъждането от страна на околните. Защо се получава така и как да се справим, разкрива американският треньор по личностно развитие Кристина Васкес пред psychologies.ru.

„Аз самата не успях да избягам от тази участ: имаше време, в което живеех „правилно”, така, „както трябва”. Зависех от чуждото мнение, занимавах се не с това, с което исках, и живях не така, както искам. В края на краищата успях да се променя и да започна живота си по моите правила. Надявам се моят опит да ви помогне”, споделя Васкес.

Тя уточнява, че преди всичко е много важно да разберете зависите ли вие от мнението на околните. За целта трябва да си зададете три основни въпроса.

• Знаят ли моите близки, приятели, колеги, работодателят ми, какъв човек съм аз на практика? Не ми ли се налага да нося маска, за да скривам качествата и постъпките си, които биха моги да отблъснат другите?

• Често ли говоря за това какво действително мисля и чувствам, от какво се нуждая и към какво се стремя?

• Правя ли това, което искам, а не онова, което другите очакват от мен?
Ако на тези въпроси сте отговорили с «не», значи не бихте могли да се наречете човек, свободен от чуждото мнение. Вероятно вие говорите онова, което искат да чуят от вас, и правите онова, което е уместно – според другите. Добрата новина е, че все пак има възможност за промяна. Никога не е късно да се върнете към себе си. Васкес предлага пет трансформиращи идеи, които биха могли да ви помогнат да се освободиге от чуждото мнение.

Ориентирайте се към себе си

На практика за всяка своя постъпка един човек може да бъде осъден. За това, че нещо е направил или не е направил, че го е направил прекалено късно или прекалено рано, бързо или бавно. Че се е възпозвал от нечия помощ или го е сторил сам. Какъвто и избор да напраим, винаги може да се намери някой да ни осъди.

Тогава какъв е смисълът да се съобразяваме с другите, с техните очаквания и представи? Само вие си знаете през какво преминавате и какви са вашите истински цели, така че не се ориентирайте по другите. Бъдете сами на себе си опора и ориентир.

Бъдете себе си

Страхът от чуждото мнение често ни прави перфекционисти: ние се стараме да изглеждаме, да работим и да живеем идеално, за да избегнем критиките, обвиненията или насмешките.

Опитвайки се веки ден да разберем ще бъде ли постъпката ни одобрена от околните, ние сме принудени сами да се ограничаваме. Не трябва ли да намерим смелост да бъдем себе си, дори да пробваме и да грешим, вместо да разберем след много години колко много сме изпуснали?

Помнете: вашият живот са вашите мисли

«Той не оцени моята постъпка», «Имам чувството, че въобще не ме уважава» – мислим си ние и в този момент мислите на другите стават наши собствени, влияят на самооценката ни. Направете съзнателен избор да не обмисляте чуждите мисли за вас – въображаеми или реални. Дори ако някой действително ви критикува, показвайки, че ви осъжда за нещо, вие можете да не приемете това и да не зацикляте на тази оценка.

Позволете на другите да мислят за вас това, което искат

«Вече доста години изучавам въпросите на лидерството, харизмата и личната ефективност, общувайки с професионалисти в сферата на личностното развитие и много се уча от тях – разказва Кристина Васкес. – Много ми харесва позицията на професора от Университета в Южна Калифорния, специалиста по междуличностно общуване Лилиан Глас, която помога на холивудските звезди да се справят с публичността.

Когато някой й казва, че се безпокои за чуждото мнение, тя със строг глас отговаря: Това не е твоя работа какво мислят за теб. Никой не притежава силата да контролира как го приемат другите. Просто приемете тяхната оценка»

Помнете: всичко идва, преминава и това е

Допускаме, че вие сте сгрешили, сега преживявате нещата и ви иде да потънете вдън земя от срам. Познато ли ви е? Причината за подобна реакция е склонността да преувеличаваме значимостта на даден момент. Представете си линията на своя живот и отбележете на нея днешния ден – «ден на провала».

А сега се пренесете една година по-късно. Какво в този ден ще правите вие и какво ще правят хората, които са ви осъдили? Дали ще мислят те за вашата грешка? Естествено не. За нея те отдавна ще са забравили. Вие също ще сте забравили. Вашият живот е линия, а не точка. Може през цялото време да преживяваме за това, което мислят другите за нас, и да не забележим как е минал животът ни. А може да живеем така, както искаме и да бъдем верни на себе си, за да не изпитваме после съжаление в края на пътя си.