25 юни – Ден на моряка

25 юни - Ден на моряка

Всяка година на 25 юни се отбелязва Денят на моряка или Денят на мореплавателя (Day of the Seafarer). Решението за този празник е взето през 2010 г. Държавите-членки на Международната морска организация, които влизат в ООН, подписват резолюция на конференцията в Манила, с която се учредява празникът.

В нея се подчертава, че е необходим такъв специален ден за хората от всички морски професии, защото приносът на моряците в международната търговия, световната икономика и развитието на гражданското общество е неоценим. Тези думи са адресирани към милион и половина професионалисти, свързали живота си с водната стихия. Празникът е посветен именно на моряците от търговския флот, които, за разлика от военните моряци, до този момент не са имали празник. Статистиката сочи, че чрез търговските флоти по света се осъществява 80 на сто от цялата световна търговска дейност.

Денят на моряка не е само повод да поздравим „морските вълци“, а е повод да се огласят насъщните проблеми, с които се сблъскват съвременните моряци. Един от тях е пиратството, възникнало на практика едновременно с корабоплаването, а пиратските атаки са насочени срещу всякакъв вид плавателни съдове. И ако по-рано традиционните райони на пиратството са били водите на Югоизточна Азия, бреговете на Африка и Латинска Америка, днес особено остро стои проблемът край бреговете на Сомалия. Още през 1926 г. Комитетът от експерти на Лигата на нациите прави извод, че проблемът с пиратството трябва да фигурира сред въпросите на международното право и неговото решаване е от изключителна важност. Друг голям проблем на моряците са некоректните работодатели, лошото заплащане, изоставянето на плавателни съдове при фалит на собствениците…

През 2016 г. година Денят на моряка е под мото “Лицата на морето”. Идеята е обществото да придобие представа за изключителната важност на често пренебрегваната моряшка професия.