5 способа да върнем любовта в отношенията си

5 способа да върнем любовта в отношенията си
5 способа да върнем любовта в отношенията си

Според специалистите всички влюбени си приличат по едно: уверени са, че чувствата им ще бъдат вечни. Действителността обаче е нещо различно. С времето страстта утихва и чувствата стават по-хладни. Как да съхраним любовта за дълго време, съветва психологът Барбара Фредриксон.

«Когато бях млада, мислех, че любовта е константа – стационарна сила, която определя отношенията ми с партньора. Възприемах любовта като повечето хора – като нещо уникално, продължително, безусловно. Но работата на учените откри пред мен нов поглед към любовта. Тя е далеч по-скоротечна, отколкото си мислех.

От гледна точка на организма тя е кратковременен плисък в три взаимно свързани сфери:
– обмен на позитивни емоции с друг човек;
– синхронизация на биохимията и поведението;
– стремеж да се влагат усилия в благополучието на другия.

Аз наричам комбинацията от тези три елемента положителен резонанс. Обикновено той сам поддържа себе си, но в един момент тези краткосрочни връзки започват да отслабват. Това е неизбежно, такъв е механизмът на действие на нашите емоции», коментира Фредриксон. Тя обаче допълва, че има и добри новини, а именно: любовта е възобновяем ресурс. И предлага 5 способа, които могат да върнат любовта в едни поизстинали отношения.

Гледайте партньора в очите

Когато ви разделя разстояние с любимия, вие се опитвате да поддържате връзката. Звъните по телефона, пишете по електронната поща или пращате есемеси. Всичко това е важно – тялото на човек не е приспособено към абстрактна любов от разстояние. На него му трябва нещо повече.

То очаква момент на единение. Този момент възниква, когато хората се синхронизират и в буквалния смисъл се държат като един организъм, движат се в един ритъм. Когато встъпвате в резонанс с някого, се оказвате на една и съща биологична вълна. Такава връзка е едно от базовите условия за любовта.

Затова и любовта не е безусловна. Продължителната връзка се установява на физическо ниво и се развива в реално време. Резонансът не търпи абстракции или посредници. Главният режим на чувствената връзка е зрителният контакт. Докосванията, гласът, повторението на езика на тялото и жестовете също са форма на връзка и способстват единението.

Макар сами по себе си чувствените контакти да не се превръщат в любов, в определени условия те стават трамплин за нея.
Такива условия предполагат чувство на безопасност и позитивна емоционална настройка. Двойките могат да култивират тези качества и да ги използват за създаване на моменти любов.

Правете глупости

В едно изследване наблюдавах как се държат двама непознати на първа среща, споделя опита си Барбара Фредриксон. Оказва се, че невербалните сигнали предсказват общата оценка на единството и взаимовръзката в двойката. Затова е по-добре да отидете не на кино или на ресторант, а на танци. Или заедно да гребете в лодка. Положителният резонанс сближава не само малко познатите хора.

Той помага за укрепването и на дългосрочни отношения, прави ги по-здрави и по-щастливи. В това се убедиха лично двойка млади влюбени, които условно ще наречем Джон и Ерика, разказва Фредриксон. Те участваха в своеобразен експеримент, влияещ върху отношенията. За какво иде реч?

На тази двойка бяха завързани китките и глезените и им предложиха да стигнат до края на лабораторията и обратно, преодолявайки различни препятствия. Едновременно с това трябваше без помощта на зъбите или ръцете да задържат едновременно цилиндрична възглавница, без да я изпуснат на земята. За награда на участниците бе обещана кутия с бонбони.

Джон и Ерика бързо съобразиха, че единственият начин да държат възглавницата, е да я поставят между телата си, които се притискат. Експериментът стана още по-сложен. Двамата няколко пъти падаха и се смяха неудържимо. При третия опит те се научиха да се движат синхронно и спечелиха приза.

Но не всички двойки така се веселиха в хода на експеримента. На други организаторите бяха подготвили скучни задачи. Ръцете и нозете им не бяха вързани. Те просто лягаха на пода и бутаха с носовете си възглавниците. Учените потвърдиха хипотезата си: двойките, които изпълняваха весели задачки, събудиха у себе си по-дълбоки чувства.

Те отбелязаха подобрени отношения, демонстрираха, че повече са разбират взаимно. Стана ясно, че глупавите наглед детски занимания укрепват чувството на любов и единение, дори партньорите да са отдавна заедно. Именно поради това двойките, които постоянно пробват нещо ново, интригуващо и дори глупаво, са по-щастливи в брака си.

Създавайте обща история

Близостта е приятно и безопасно чувство. То възниква, когато знаете, че човекът до вас наистина ви разбира и цени. Взаимното чувство на доверие позволява на партньорите да са по-открити един с друг. При такива условия любовта процъфтява в най-неочакваните моменти.

Когато хората са заедно, те неусетно създават обща история. В различни случки и ситуации –понякога весели, понякога по-тревожни. В тези случки обаче има моменти, които се запомнят завинаги. Минават години, а двойката се връща и връща при някакъв повод към тези моменти. Може да е със закачка, може да е с намигване.

Те обаче крият някаква топлота и се превръщат в своеобразен знак за любов. Учените са установили, че любимите хора ни даряват общо минало, чувство на безопасност, откритост и много възможности за близост. Колкото по-открити сте един с друг, толкова повече точки на съприкосновение ще намерите. Ще имате повече поводи за смях, общи интереси, спокойствие и наслаждение.

Ценете хубавото

През годините изучавах, казва Фредриксон, как добротата и разбирането циркулират в двойката и създават моменти на позитивен резонанс. Стигнах до извода, че някои хора умеят по-добре да благодарят от други. Искреното чувство на благодарност възниква, когато вие признаете: другият човек се е потрудил, за да ви бъде добре на вас.

Мнозина благодарят за вещ или услуга, която са получили. Но най-добре от всичко е да се използва доброто дело като повод за благодарност, за да подчертаете добрите качества на човека, който го е сторил. Покажете на партньора, че в добрите му постъпки вие виждате и цените личните му качества.

Подобен способ на благодарност е ефективен: партньорът чувства, че го разбират, ценят го и се грижат за него. Това повишава самооценката му и му помага да се чувства по-добре в отношенията си с вас. Да кажеш благодаря не е изискване на етикета. Благодарността помага да се прояви любовта и да укрепнат отношенията.

Трупайте резерв от положителни емоции

Рано или късно в отношенията възникват проблеми. Експертът по управление на емоциите в брака Джон Готман съветва двойките да трупат резерв от общи положителни емоции. Те ще им помогнат да се справят в трудни времена. Готман пояснява: двойките, в отношенията на които положителните емоции преобладават над отрицателните, по-добре се справят с противоречията и обидите.

По време на обсъждането на сложни въпроси те не отвръщат на негатива с негатив. Вместо това проявяват – с думи или действия, грижа, признание или надежда. Това създава пространство за конструктивно решение на конфликта. Двойки с богата история на положтелен резонанс са подготвени по-добре за обезвреждането на емоционални бомби, които са заложени у всеки партньор.

Вие може да складирате положителен резонанс и да го използвате по-късно. Дори малките вложения в този резерв не пропадат. Те се трупат и носят дивиденти под формата на дългосрочни ресурси, които може да се използват в трудна ситуация.