Какво може да попречи на жената да получи удоволствие

Какво може да попречи на жената да получи удоволствие
Какво може да попречи на жената да получи удоволствие

Специалистите са единодушни: някои физиологически фактори могат да превърнат секса в сериозно изпитание за жената и дори да я заставят да се откаже от него. Положението обаче е поправимо. Това обяснява пред psychologies.ru руският гинеколог Елена Егорова.

Вагинизъм

Това е непроизволно спазматично съкращаване на мускулите на перинеума, което прави проникването във влагалището невъзможно. С вагинизма са свързани 10 – 15% от всички случаи на обръщане към гинеколог.

Има два вида вагинизъм: първичен и вторичен

Първичният се изразява в пълно закриване на влагалището при приближаване на друго тяло – на пениса, на пръст или на някакъв предмет.

Вторичният вагинизъм може да възникне като защитна реакция след травма – изнасилване, раждане, операция. Въпреки това между всички жени, които страдат от вагинизъм, има нещо общо – невярно функциониращ ментален образ на собственото тяло. Зоната на гениталиите, в частност влагалището, не се визуализира, буквално въобще не съществува. Нерядко майките на такива жени прекалено много са обгрижвали и наплашили дъщерите си, месили са се в живота им и тази намеса с времето се е превърнала в мускулен рефлекс, който закрива влагалището от проникване.

Понякога вагинизмът е избирателен: с един мъж проникването е възможно, а с друг не. Но жените нарочно избират именно вторите в качеството им на спътници в живота. Задачата на сексолога е да научи пациентката да отпуска мускулите и да сваля психичното напрежение, да приема своите емоции, да чувства тялото си като едно цяло.

Да се научим да разкриваме влагалището така, както разтваряме ръце да прегърнем любимия човек, е навик, който може да бъде усвоен от жените. Вагинизмът не е срамна болест и не е проклятие. Той може успешно да се лекува, особено ако се обърнете навреме към специалист.

Диспареуния

Става дума за болезнени усещания, възникващи в момента на проникване. При това половият акт е възможен, но е съпроводен с болка. С времето сексуалните контакти стават по-редки: страхът и очакване на болката заставят жената да избягва секса. Болката може да се усеща на входа на влагалището, в самото влагалище или под корема.

В първия случай тя може да е следствие на местна инфекция или да възниква в резултат на пресъхване на слизестата тъкан като следствие от хирургична намеса или инфекция на уринарния тракт. Най-често инфекциите са предизвикани от нарушен баланс на влагалищната микрофлора. Когато естествената флора под действието на хигиенни и медицински препарати се подтиска, възпалението преминава в хронична фаза. В този случай тъканите стават много уязвими и савсем малко търкане предизвиква болезнено усещане.

Понякога болката, свързана с проникване във влагалището, се усеща под корема. Така се случва след трудно раждане, ако са разкъсани връзките, поддържащи матката. Причина може да бъде и възпаление на маточните тръби, киста на яйчника или бартолинит – възпаление на една от бартолиновите жлези, разположени по двете страни на влагалището.

Каквато и да е причината, с диспареунията не трябва да се примиряваме. Хроническата болка води до това нашият мозък да запомня програмата «болка» и да я стартира при опит за сексуален контакт. Уви, жените са склонни да търпят болката и не смятат за нужно да й обръщат внимание, както и да търсят помощ на специалист. Или го правят с голямо закъснение.

Недостатъчност на естествената смазка

Овлажняването на слизестата тъкан у жената се явява аналог на ерекцията у мъжа. То е проява и следствие на възбудата. Влагалището, влажно по природа, допълнително се овлажнява при възбуда и позволява на пениса по-леко да извърши фрикциите, без да дразни слизестата тъкан.

Отсъствието на влагалищна смазка може да е предизвикано от инфекция, от възпаление на гениталиите, може да е следствие от раждането, да е свързано с усложнения след операция, да е резултат от средствата, използвани за лична хигиена или използване на презерватив без лубрикант…

Съществуват и причини от хормонален характер: така например върху изработването на влагалищен секрет пряко влияят противозачатъчните таблетки. И накрая, ако жената не се осмели да помоли партньора си да отчита нейния ритъм и се съгасява на проникване, преди да е готова за него физиологично, актът може да се окаже затруднен и болезнен.

В случай на недостатъчност на естествено овлажняване може да се използва гел смазка, мляко или масло, което се ползва при грижа за децата. Ако проблемът не изчезва, трябва да се обърнете към гинеколог, за да се определи и отстрани причината.