20 съвета как да ядем по-малко сладко

20 съвета как да ядем по-малко сладко
20 съвета как да ядем по-малко сладко

Няма човек, който да не се изкушава или да не се е изкушавал от сладкото. Влиянието на захарта върху организма и тялото пък е добре познато. Затова elle.ru предлага 20 съвета как да намалим това вредно влечение. Дори част от съветите да ползвате, все ще усетите ползата.

1. Изучете вредата от сладкото. Дори това да ви коства време. Ако знаете вредата за организма от захарта, по-лесно ще спазвате правилата по-долу.

2. Започнете да ядете по-малко сладко. Трудно е, но не невъзможно. Колкото по-малко сладко ядеш, толкова по-малко сладкото те привлича. Факт е. Ако обикновено пиете кафето си с 2 пакетчета захар, пробвайте да изкарате една седмица само с едното пакетче. Бързо ще свикнете.

3. Четете етикетите: повече от 5 г захар на 100 г е много. Не купувайте.

4. В категорията забранено запишете и онези храни, в които захарта се явява една от първите три съставки.

5. Научете се да разпознавате продуктите с високо съдържание на замаскирани захари. Става дума за всичко, което завършва на „– оза”: глюкоза, фруктоза, лактоза, декстроза, малтоза и т.н.

6. Не прекарвайте повече от 4 часа без храна и вода. Първата реакция на лекия глад и жажда – да се хапне нещо сладичко.

7. Яжте по-малко солено. Доказано е, че повечето сол предизвиква желание не само да се пие вода, но и да се хапне нещо сладко.

8. Не сдържайте емоциите в себе си, а им дайте воля. Склонни сме да хапнем шоколад, когато ни е тъжно, и да се подкрепим с нещо сладичко по време на стрес – това не решава проблема, само затормозява организма.

9. Повече растителни протеини в храната. Например бобови растения, които уравновесяват глюкозата в кръвта.

10. Открийте в интернет пет съблазнителни рецепти на десерти, които не съдържат захар. Пробвайте още довечера кулинарните си умения.

11. Не дръжте сладко у дома.

12. На работното си място скрийте в непрозрачни опаковки всички сладки продукти.На видно място по-често ни се хапва от тях.

13. Измислете си някаква примамлива награда за седмица без сладко. Примерно – обещайте си комплект ново секси долно бельо.

14. Ограничете простите въглехидрати: паста, хляб, бял ориз, картофи.

15. Изберете си два дни в седмицата – примерно сряда и събота, когато ще можете да се насладите на бонбонка или сладкиш. Осъзнаването на това, че имате време, в което да си позволите и десерт, ви помага да се въздържате през останалото време.

16. Купете „най-скучните” продукти и ги подсладете самостоятелно. В натуралния йогурт – вместо готовия плодов, добавете мед.

17. Намерете друг начин да получите удоволствие: потопете се в интересни задачи на работа, послушайте любима музика, отдайте се на красив секс.

18. Дъвката ви помага да отвлечете вниманието си от еклера и кроасана.

19. Никога не ходете в супермаркета на гладен стомах. Ако го направите, непременно ще се изкушите от нещо сладичко.

20. Спете с продължителност 7 до 9 часа в денонощието. Ако сте бодри и енергични, няма да имате нужда от допълнителна енергия.