20 съвета как да не напълнеем по време на отпуск

20 съвета как да не напълнеем по време на отпуск
20 съвета как да не напълнеем по време на отпуск

1. Сладолед – да! Но: никаква вафлена фунийка – само в чашка, която не се яде.

2. Плодовете – това не е десерт и в края на обяда могат да нарушат процеса на храносмилане. По-добре ги яжте между основните приеми на храна.

3. Превърнете в правило изпиването на чаша вода на всеки два часа – като лекарство.

4. 20 минути преди въглехидратите (ориз, паста, картофи…) хапнете протеини. Така ще понижите гликемичния индекс на основното блюдо (количеството захар в кръвта).

5. И никакви въглехидрати след 14 часа.

6. Джин тоник, Cuba Libre и Piña Colada? Между чашите с любимия коктейл обезателно изпивайте чаша вода – така ще компенсирате дехидратацията и ще утолите жаждата си, която често се маскира във вида на апетит.

7. Хляб? Само пълнозърнест и само на закуска.

8. Шепа тиквени семки – идеална закуска на плажа, която ще ви помогне да забавите обяда. Понижава холестерина, «лекува» кожата и е достатъчно калорична, за да ви насити бързо.

9. Парченце ананас и папая половин час преди вечеря убива апетита.

10. За вечеря старайте се да избирате места с добро осветление. Полумракът на лятната тераса е безкрайно романтичен, но, уви, принуждава ни да ядем повече.

11. Няколко пъти през отпуската останете на сурови (но качествени) продукти. От типа на тартар от сьомга или риба тон или карпачо. Те намаляват поглъщането на мазнини и въглехидрати и извеждат отровите от организма.

12. Отлична закуска — черни маслини. Не по-малко полезни от зелените, но по-малко калорични.

13. Приберете газираните напитки обратно в хладилника и забравете за тях. Вкусна алтернатива – вода с плодове (с късчета ананас, ягода, круша, мента…)

14. Винаги, когато е възможно, яжте плодовете с кората. Значението на фибрите за работата на стомаха е много важно.

15. Любимите гастрономични капризи по време на отпуската никой не може да откаже, но те нека бъдат поне половината от обичайните порции. Още по-добре – 1/3.

16. Повярвайте: 15 минути прости физически упражнения сутрин и вечер според силите си.

17. Внимавайте с гарнитурите – вместо пържени картофки и ориз – плодове.

18. Не се лишавайте от удоволствието на масажа. Тялото ви получава необходимия заряд от енергия и лекота.

19. Морската вода е източник на успокояващия магнезий. Ако сте нервни, ядете повече.

20. Идеалната фигура не е работа само на нашето тяло, но и на нашето съзнание. Изберете няколко здравословни продукти/блюда, които действително ви харесват. Те ще ви помогнат да настроите подсъзнанието си за правилното отслабване.