5 тайни на китайското дълголетие

5 тайни на китайското дълголетие
5 тайни на китайското дълголетие

Китай е на първо място в света по население. Не само заради високата раждаемост, както е прието да се смята, но и заради високата продължителност на живота. Специалистът по традиционна китайска медицина проф. Ли Цзюн И разкрива пред psychologies.ru основните национални принципи за съхранение на младостта и здравето.

Традиционната китайска медицина е на повече от 2000 години. В нейната теоретична основа е залегнало философско-религиозното учение даоизъм. За разлика от западната медицина източната от самото си начало отделя огромно внимание на профилактиката на заболяванията, а човекът е разглеждан като единна система, в която всичко е взаимносвързано. Този подход полага основите и на дълголетието по китайски. Какви са неговите основни тайни днес?

Храна

Порционът на жителите на Китай винаги е бил богат на соя и бобови продукти, зеленчуци, риба, гъби и водорасли. Как способстват те за удължаването на живота? Хранителните вещества, които се съдържат в соята, например, снижават нивото на холестерин и захар в кръвта, нормализират кръвното налягане, способстват за отслабване и предотвратяват остеопорозата.

Зеленчуците снабдяват организма с минерали, витамини и антиоксиданти. При това повечето зеленчуци са с нисък гликемичен индекс. Рибата, от своя страна, е отличен източник на висококачествен белтък и полезни мазнини. Освен това тя е богата на витамини А, В2, на желязо, цинк и други микроелементи.

Гъбите и водораслите са добри със своята ниска калоричност и полезните си свойства. Примерно черните дървесни гъби предотвратяват образуването на тромби, а гъбите шийтаке намаляват нивото на холестерин. За съхраняване на младостта си жените трябва да употребяват в храната си колкото може повече соева извара, водорасли, редки и други алкални храни, които засилват клетъчната активност, ускоряват обмяната на веществата, подобряват състоянието на кожата, правейки я по-гладка и блестяща.

А употребата на пилешко, говеждо, царевица, бира и други киселинни продукти трябва да се намали. Проф. Ли съветва още да се придържаме към правилото «Три повече и три по-малко»: ядем по-малко мазно, солено и сладко и повече плодове, зърнени храни и вода.

И накрая: китайският подход към храната съветва умереност. Преяждането дори с полезни храни затруднява работата на сърцето, нарушава обмяната на веществата и води до различни заболявания.

Иглорефлексотерапия

Съгласно теориите на китайската медицина вътрешните органи на човека са свързани с външната среда и помежду си посредством меридиани, по които се осъществява движението на енергията ци.

Тя влияе на състоянието на здравето и качеството на връзките със света. Болестите, според китайските медици, възникват поради нарушаване на циркулацията на енергията ци в организма. Да се възстанови нейният ход, е много лесно с помощта на иглорефлексотерапията.

Въздействайки върху акупунктурните точки, където меридианите са най-близо до повърхността на тялото, лекарят може да излекува или да предотврати болест. В Китай е много разпространена превантивната иглорефлексотерапия за профилактика на инсулт, сезонни простудни заболявания, за повишаване на имунитета и забавяне процеса на стареене.

Физическа активност

Утрото на много китайци започва с дихателната гимнастика цигун. Вечер повечето китайци излизат на разходка, играят бадминтон, тенис на маса, тичат. Всекидневните физически упражнения в продължение на 30 минути способстват за повишаване на имунитета, за натрупване на енергията ян в организма.

Човек става по-издръжлив, неговите движения стават бързи, маневрени, точни. Изследвания доказват, че 80% от столетниците регулярно се занимават с физически труд или спорт.

Режим на труд и почивка

Още в древността т.нар. търсачи на безсмъртието в Китай предположили, че съществува тясна връзка между дългия живот и разумното всекидневно планиране на труд и отдих. Ако режимът на деня се нарушава, възниква риск от психични разстройства и нарушаване работата на вътрешните органи.

«През деня мисли, през нощта спи», гласи стара китайска поговорка. Дълбокият и здрав нощен сън е необходим за всеки организъм. Именно през нощта в организма на човека се натрупва енергията ци в черния дроб, бъбреците и белите дробове.

Житейска позиция

Съвременният начин на живот е немислим без стресови ситуации. Всеки човек обаче реагира на тях индивидуално: там, където оптимистът вижда възможност, песимистът вижда препятствие. Затова за първия умереният стрес може да стане мотивационна точка, а за втория да се превърне в извънредно голям стрес, който да промени обмяната на веществата и да увеличи вероятността от всевъзможни заболявания.

Така че, казват китайците, ако искате по-малко да боледувате, бъдете оптимисти. Всички столетници умеят да се наслаждават на живота и да гледат позитивно на света.