Минаваш 40? Имаш втори шанс!

Минаваш 40? Имаш втори шанс!
Минаваш 40? Имаш втори шанс!

Макар правилата на романтичната игра през последните десетина години да са се изменили доста, нас както и преди ни обединява желанието да намерим своята половинка след развода, особено ако сме на 40 г. и повече, и отново да ходим на романтични срещи. Това смята блогърът Джулия Холмс. И има право, уточнява Divorcedmoms.

След като се разведох след почти 16 г. брак, неочаквано открих, че се е изменило и понятието „срещам се с някого”, пише Холмс. Какво имаме предвид под това понятие? Лек флирт онлайн или дългосрочни отношения? Или може би по-новото разбиране за една необвързваща връзка, която включва само секс?

Попитах мои приятелки как разбират израза „среща” и получих следните най-чести отговори: „Приятно и радостно прекарвам времето си с моя кавалер”, „Среща с някого значи виждане с човек, когото обичам и който ми отговаря с взаимност”, „Използвам периода на ухажването, за да го опозная по-добре и при раздяла да не изпитвам такава болка, каквато съм изпитала при предходната си връзка”.

Ако на полето на романтичните свиждания вие излизате след загуба на дълги и стабилни отношения, възможно е да се окажете леко объркани. Пред мен са възниквали следните въпроси, казва Джулия: Къде ще срещна моята половинка? Трябва ли да се запознаем първо онлайн и какви правила трябва да съблюдавам? Осъзнавам ли какво точно и кой точно ми е нужен? Ако пак ударя на камък, ще прекратя ли лесно поредната си връзка?

Преминавайки през няколко запознанства, мога да кажа категорично: към това трябва да се подхожда леко, като към удоволствие и развлечение. Противно на мнението на много сайтове, които предлагат да се отнесеш към търсенето на партньор прекалено рационално, като към жизнена задача, която трябва да се реши, ръководейки се от алгоритъма на логиката.

Не, твърди Холмс, срещата не е интервю за заемане на вакантна служебна позиция. Не и разходка в супермаркета, където търсиш най-изгодните промоции. Срещата след 40 години е удоволствие, радост, творчески процес, придобиване на нов житейски опит и познание на още една граница на собственото „аз”.

Първо, ако сте на 40, вие ще се сблъскате с това как се е променил форматът на срещата. Ако по-рано това е било романтична вечеря на свещи и ходене на кино или концерт, сега среща е кротко виждане на чашка кафе, която има за цел опознаване след онлайн запознанството. Ако възникне взаимна симпатия, двойката обикновено започва размяна на съобщения и в края на краищата стига до първото телефонно позвъняване. Какви правила трябва да спазваме, ако сме на 40 и си устройваме романтична среща?

Не отваряйте веднага сърцето си

Не отваряйте веднага сърцето си. Това може да ви се стори естествено, още повече ако сте имали подобни отношения с предходния си партньор. Имайте предвид обаче, че след раздялата болката обикновено е така силна, че сме готови да се самозалъжем, само и само да създадем илюзия за близост.

Давайте свобода

Когато сме на 40 и отгоре несъмнено носим със себе си някакъв „багаж”: деца, приятели, роднини. Възможно е човекът срещу вас също да носи такъв багаж и да не е в състояние да ви принадлежи така безрезервно, както е било в младите ви години. Това не намалява чувствата му към вас, просто в живота му има и други важни неща. Отнесете се към това с разбиране.

Не се старайте да се показвате като добър приятел

Не се старайте да се показвате като добър приятел, ако изпитвате към човека срещу вас нещо повече. Не всеки партньор е в състояние да разчете вашите тайни чувства. Уважавайки вашите намерения, той ще ви вкара в графата „приятели”, от която вие няма да можете да се измъкнете, за да установите по-различни трайни отношения, каквито искате.

Първата среща е двустранен процес

Дори да не пожелаете продължаване на отношенията, отнесете се към случващото се като към нов опит. Ако вашият нов познат ви се стори любезен и приятен човек – примерно в отношението си към вас, но въпреки това си е позволил да демонстрира негативно отношение към избраното място за среща, към сервитьора, към неудачни напитки и ястия, по-добре стойте настрана от такъв партньор.

Срещата е възможност да се опознае другия човек и вие да му се откриете като личност. Това винаги е двустранен процес. Имайте предвид, че преди да срещнете втората си половинка, в процеса на запознанство можете да си подберете добри приятели. Неизбежните срещи с трудни в общуването хора трябва да разглеждате като жизнен опит.