Само за жени: Не се разтваряйте в любовта

Само за жени: Не се разтваряйте в любовта
Само за жени: Не се разтваряйте в любовта

На жените е присъщо да издигат мъжете на пиедестал и да забравят за собствените си интереси. Журналистът Дарил Линдси обяснява защо е опасно „да се разтваряш” в партньора и как може да бъде избегнато това.

Позната ситуация: жената се влюбва, забравя за себе си и губи индивидуалността си, пише The Everygirl. Интересите на партньора стават по-важни от собствените, отношенията я поглъщат изцяло, тя буквално се разтваря в любовта и в мъжа до нея. Това продължава до мига, в който магията на тази влюбеност не се разсея.

Подобно положение е познато на мнозина. Някои са го преживели от собствен опит, други са го видели в живота на приятелката си. Да попаднеш в подобна ситуация, е от просто по-просто. Влюбваме се до уши. Буквално губим ума си от щастие, тъй като ни отговарят с взаимност.

В еуфория сме, най-накрая сме си намерили половинката. За да продължим това усещане колкото може по-дълго, забравяме за своите потребности и интереси, които отиват на заден план. Избягваме всико, което би могло да постави под заплаха нашите отношения. Това поведение не е случайно.

Нашата представа за любовта е сформирана от романтичните филми, книги и списания. Отвсякъде ние чуваме изразите „втората ми половинка”, „по-добрата ми половинка”, „сродната душа”. Внушават ни, че любовта не е просто прекрасна част от живота, но и цел, която трябва да бъде постигната.

Отсъствието на половинка ни прави непълноценни. Точно в това изкривено възприятие се крие проблемът. В края на краищата, на вас не ви е нужна по-добра половина, тъй като вие сте цял човек. Здравите отношения не се получават от съединяване на две счупени части. Щастливите двойки се изграждат от две самодостатъчни личности, всяка от които със свои собствени идеи, планове, мечти. Ако искате да построите дълговременни отношения, не принасяйте в жертва собственото си аз.

През първите месеци от запознанството ние сме убедени: партньорът не може да направи нещо, което не е правилно. Затваряме очи за черти от характера, които по-нататък във връзката ще ни раздразнят, недоглеждаме лошите привички, забравяйки, че по-късно те ще се проявят. Забравяме за целите си, за да бъдем по-продължително време с любимия човек.

Благодарение на това се радваме на няколко месеца щастие и блаженство. В дългосрочна перспектива обаче това усложнява отношенията. Когато пелената на влюбеност падне, става ясно, че до нас се е оказал неподходящият човек.
Затова: престанете да се разтваряте в любимия човек.

Останете такава, каквато сте, запазете себе си и своята индивидуалност. Да, вашето настоящо „аз” може и да отблъсне някои потенциални партньори, но не преживявайте това – с тях така или иначе нищо няма да се получи. Ще ви се стори, че да намерите своя човек, е доста сложно. В началния стадий на отношенията ще се чувствате уязвимо и неуверено. Но когато този етап отмине, ще можете да се отпуснете и ще усетите, че вашият партньор е човекът, който сте търсили.
Да съхраните вашето собствено „аз” в ранния стадий на отношенията ще ви помогнат три момента.

Не забравяйте целите

Обединявайки се в двойка, хората започват да строят планове. Възможно е някои от целите да се изменят или да изгубят своята актуалност. Не се отказвайте от собствените си планове, за да угодите на партньора.

Отделяйте време за роднините и приятелите

Потапяйки се в отношения, ние забравяме за близките си. Ако започнете да се срещате с нов мъж, положете двойни усилия, за да поддържате връзката с роднините и приятелите.

Не забравяйте хобито си

Вие не сте задължена на 100 % да споделяте увлеченията на партньора си. Може вие да обичате да четете, а той да е фен на компютърните игри. Вие може да искате да сте сред природата, а той да предпочита уикенд пред телевизора. Ако интересите ви не съвпадат, няма нищо страшно – важното е да останете честни един към друг и да се поддържате.