Как да отслабнем до лятото

Как да отслабнем до лятото
Как да отслабнем до лятото

Да, макар да сме още в началото на пролетта, лятото чука на вратата. А дойдат ли горещите дни, почваме да мечтаем за плаж и море. Какъв бански да си купя и как ще ми стои, е въпросът, който всяка жена си задава. А истината е, че през зимните месеци се трупат килограми и се излиза от форма.

Как да се справим с проблема? Няколко съвета предлага руският блогър Юлия Богданова, която за половин година е успяла да отслабне 25 кг. Излишните килограми сваля с помощта на балансирано хранене и тренировки.

„Когато бях малка – споделя тя – родителите ми ме хранеха по класическата формула: първо, второ и десерт. Затова и аз бях пухено детенце. По-късно всички в гимназията опитваха да отслабнат, понякога с жестоки методи, но на малцина това се отдаваше. Например, заради участие в конкурс за красота аз отслабнах с 15 кг. После обаче килограмите ми се върнаха.

В университета вече тежах 75 кг. Тогава нямаше толкова много информация за правилното хранене и спорта. Аз обаче успях да намеря верния подход. Най-трудно се оказа да се откажа от сладкото – просто много го обичам. Понякога ми се струваше, че ще се побъркам, ако не хапна бонбон. Направих си проба за захарта – в кръвта тя бе нормална.

Анализът обаче показа недостиг на хром. Оказва се, че именно неговият недостиг предизвиква такова неустоимо влечение към сладкото. Започнах да приемам хром и животът ми стана по-лек. В един момент осъзнах, че няма как нещата да станат без спорт. Първите ми тренировки бяха комплексите упражнения на Синди Крауфорд.

До днес смятам нейните програми за идеални и най-важното – достъпни за всеки желаещ. После се записах във фитнес клуб, ходих на тренировки пет пъти в седмицата, като от тях единия ден на йога и единия на аквааеробика. Така за половин година отслабнах от 75 до 50 кг…”
Ето и седемте съвета на Юлия.

Правилна настройка

Процесът на отслабване, както и всеки друг проект, започва с вашето настроение. С какви мисли заставате на старта? С тази, че ви чака тягостна и мъчителна диета? Или се откъсвате от това, че сама на себе си сте неприятна? Съветвам ви в началото да се настроите за създаване на красивото.

Представете си и почувствайте какво тяло бихте искали да получите в края на краищата. Заобиколете се с красиви образи, поставете на видни места, където често попада погледът ви, идеала си за красиво тяло – така, както искате вие да изглеждате. Дръжте фокуса на внимание върху онази стройност, която сами можете да създадете във фигурата си.

Действайте постепенно

Не е необходимо от понеделник рязко да смените образа си на живот и всички хранителни навици. Това се отдава далеч не на всеки. Прокарвайте новото постепенно, но на всекидневна основа. Например, започнете просто с разходка пеша сутринта и заменете белия хляб с пълнозърнест.

Или си купете красив контейнер за плодове – пълнете го сутрин с вкусни плодове и зеленчуци и го носете със себе си. Да започнете е най-трудно, затова го правете с удоволствие.

Пийте водородна вода

Питейният режим е много важен. Водата помага за отслабване, ускорявайки метаболизма и усвояването на храната. Тя разгражда мазнините, извежда токсините от клетките, понижава чувството на глад. Според разчетите трябва да се пие по 30 мл на 1 кг лично тегло, но не по-малко от 2 литра на ден, и да не се смесва водата с храната.

Съветът на Богданова е да се пие водородна вода, която е много популярна в Япония. Тя е 6 пъти по-ефективна от обичайната вода, защото насища организма на клетъчно ниво. Тази питейна вода съдържа молекулярен водород – най-добрият от известните антиоксиданти.

Водородът е най-малката молекула на света и благодарение на това лесно прониква в клетките, неутрализирайки най-опасните активни форми на кислорода.

Водете си хранителен дневник

Да си записвате всичко, което ядете, е много важно, макар и на първо време. Има различни приложения за мобилните устройства, които ви позволяват да правите в тях записки, да изчислявате погълнатите калории, да си изяснявате гликемичния индекс на въглехидратите. Това е прост, но ефективен начин за отслабване.

Яжте често, но по малко

Правилата за хранене в цифри: трябва да се яде 5 пъти на ден, но на малки порции, примерно по 300 гр. Калоричността и съотношението на белтъчини, мазнини и въглехидрати зависи от индивидуалните показатели.

Но за отслабване говорим примерно за 1200 ккал дневно в съотношение белтъчини – мазнини – въглехидрати от рода на 40–50% – 25–35% – 15–25%. Белтъчините трябва да са лесно усвояеми, мазнините – полезни, а въглехидратите – сложни.

Станете вечен двигател

Движението е втората съставна част на успеха в отслабването. Бъдете физически активна всеки ден. Изберете си спорт, който ви е на сърцето. Бягайте, танцувайте, плувайте, ходете на фитнес, вървете пеша – последното ще ви дари повече радост, отколкото бутането в трамвая или сядането в личния автомобил.

Давайте си награди

Не забравяйте да се възнаграждавате за резултатите. Поставяйте си сравнително малки цели и предварително си измисляйте с какво ще се възнаградите, като ги постигнете – нова рокля, нови обувки, карта за спа центъра. По-добре наградата ви да не е храна. Не забравяйте, че процесът на отслабване е работа.

Тя обаче дава повече от лекота в тялото и по-добро здраве. Това е друга самооценка, осъзнаване на житейските промени и устройване на нов образ на живот – красив във всяко отношение.