Чай от каркаде гони махмурлука, повишава либидото

Чай от каркаде гони махмурлука, повишава либидото
Чай от каркаде гони махмурлука, повишава либидото

Червеният чай от каркаде се приготвя от цветовете на китайската роза, по-известна като хибискус. Напитката може да се пие както гореща, така и студена с добавка на лед. Каркадето еднакво добре стопля в студа и утолява жаждата в горещо време. Това е любимата напитка на жителите на арабските страни, но у нас също е позната и разпространена, макар и по-малко.

Чаят от каркаде не може да се сбърка с никой друг. Той има приятен аромат, кисело-сладък вкус и наситен червен цвят, а в зависимост от количеството заварявани цветчета от роза се получава розов или тъмночервен. За да се получи каркадето, цветовете на хибискуса се събират и изсушават. При желание към чая може да се добави захар, но най-добре е каркадето да се употребява в чист вид или с лъжица мед. Препоръчваната дневна доза е не повече от 3 чашки.
Родината на каркадето е древна Индия. В Египет го наричали напитката на фараона, а изсушени листа от хибискуса полагали дори в гробниците на египетските аристократи.

Днес каркадето се смята за основната напитка на хипертониците. Доказано е, че чаят от каркаде понижава кръвното налягане. За профилактика и лечение на кръвно се препоръчва дневно по една чашка чай.

Във венчелистчетата на хибискуса се съдържат 13 органични киселини – лимонена, ябълкова, винена и др., именно те придават на чая киселия вкус. В 100 грама каркаде има около 140 мл витамин С. Съчетанието на различни видове плодови киселини правят каркадето ценна лечебна, диетична, тонизираща и укрепваща напитка.

Своя уникален червен цвят чаят дължи на антоцианите, които укрепват стените на кръвоносните съдове, понижават нивото на холестерин в кръвта. Витамините и микроелементите способстват за укрепване на имунитета, повишават физическата издръжливост, намаляват нервното напрежение. Влизащите в състава на каркадето флавоноиди способстват за изчистването на солите от организма.

Хибискусът способства не само за понижаване на кръвното налягане. Напитката влияе благотворно върху работата на стомашно-чревния и чернодробния тракт, способства производството на жлъчката, оказва антибактериално действие. При продължителна употреба каркадето нормализира обмяната на веществата. Напитката влияе благотворно на работата на панкреаса и стомаха, облекчава протичането на диабета.

Има още едно уникално свойство на каркадето, за което малцина знаят. Охладеният чай от каркаде ефективно отстранява последствията от алкохолно отравяне и следите от махмурлука.

В козметиката хибискусът също е добре познат. За придаване на свежест на лицето си пригответе кубчета лед от сварено каркаде. След натъркване на кожата с тях нанесете хранителен крем.

Полезните свойства на каркадето влияят положително върху цялостната работа на организма при мъжа. Чаят подобрява кръвообращението и е полезен за потенцията на онези мъже, които имат заболявания, свързани със съдовете – захарен диабет, разширени вени и др. Чаят е полезен за всички мъже, които водят активен образ на живот, подложени са на физическо натоварване и стрес. Еректилната функция често страда заради психично изтощение и нервно напрежение. Флавоноидите в каркадето помагат да се пребори синдрома на хроничната умора.

Полезните свойства на каркадето са повече от противопоказанията, но и някои забрани все пак има. Чаят не се препоръчва за хора, страдащи от гастрит с повишена киселинност, при пептична язва, в случаи на обострени хронични заболявания на бъбреците, камъни в жлъчката. При ниско кръвно налягане е по-добре каркаде да не се употребява или да се пие рядко.