Не се страхувайте от рутината, в нея също има щастие

Не се страхувайте от рутината, в нея също има щастие
Не се страхувайте от рутината, в нея също има щастие

Всеки ден ние ходим на работа, общуваме с едни и същи хора, обядваме по едно и също време. И в един момент си казваме: в моя живот нищо не се случва, няма място за нищо ново, привлекателно, неизвестно. Дали съм щастлив човек наистина? И може ли монотонният ни живот да носи щастие? Отговор на ткези въпроси вече години наред търсят психолозите от цял свят, пише Nospensees.

Стив Мараболи, автор на мотивационни книги, казва: „Щастието не е отсъствие на проблеми, а способността да ги решаваме”. Привнасяйки тази максима в живота, замислете се за препятствията, с които се сблъсквате всеки ден, за трудностите, които преодолявате, и колко сили и енеригя ви отнемат те. Представете си още, че всеки ден в живота ви се случва по нещо ново.

Какво би било, ако всеки ден ви тресат всекидневни промени и изненади – както приятни, така и неприятни? Дали тогава наистина бихте били щастливи? Ако си отговорите на този въпрос, вероятно ще стигнете до извода, че във вашата монотонност и повторяемост, в рутината ви също има смисъл. Как наистина ни помага рутината?

Историкът Фреди Гонзалес и докторът по психология Маргарита Вилегас решават да проследят какви преимущества ни дават всекидневните задължения. Първо, те изясняват какво е рутина. Това е съвкупност от традиции и навици, към които се придържа всеки от нас. Логично е да се каже, че те са необходими за това да могат хората адекватно да съществуват в социума.

Привичките се отразяват позитивно на децата, тъй като им позволяват да се чувстват защитени. В живота на възрастните рутинните действия ни избавят от всекидневното приемане на стотици решения.

Гонзалес и Вилегас в своите изследвания стигат до извода, че рутината създава у всеки от нас условия за адаптация в социалната среда и ни позволява да разберем своите права, отношения и поведение. Какви са преимуществата на рутинния живот?
Да, нас ни плаши терминът рутина, но нима наистина е задължително всеки ден да се занимаваме с нови увлечения и да се стараем всеки ден да разнообразяваме живота си, за да бъдем щастливи? Нашето щастие зависи само от това как гледаме на света и как умеем да вземаме решения. А иначе с рутината си гарантираме:

Комфорт

Рутината е нашата зона на комфорт. В нея всички аспекти на нашия живот са прозрачни. Ние имаме работен график, точно определени семейни отношения, подбран кръг приятели и т.н. В този смисъл в определени моменти рутината ни освобождава от голямо напрежение. Рутината създава комфортно пространство, което обезпечава и на нас, и на нашите деца безопасност.

Нищо не ни се изплъзва. Защото има опасност възможните кардинални промени, към които не сме привикнали, да ни травмират прекалено силно. Макар комфортът да не е вечен, трябва да сме уверени, че винаги можем да си създадем условия за спокоен живот.

Защитеност

В дълбочината на душата си ние не преставаме да бъдем деца и на нас, както и на децата, не ни е несвойствена неувереността. Построеният здрав фундамент във вид на ежедневно повтарящи се действия и привички позволява да се чувстваме по-малко напрегнати, когато се сблъскаме с нещо ново.

Древните обичаи и традиции са помагали на народите да избягват възможни грешки и стресове, да съхраняват семения покой, да се чувстват по-удовлетворени и защитени.

Организация на времето

Ето още едно преимущество на рутината – тя ни помага да организираме времето си. Благодарение на привичките си можем да разпределяме деня си по-разумно. Ясният план е по-добрият път към успеха. Освен това рутината асоциира с понятията ефективност и резултатност. Ясно и точно организираните действия отнемат по-малко сили и време, намаляват риска от стресови ситуации и хаос.

Рутината е модел за опознаване на новото

Човек не се ражда с пълен набор от готови знания и привички. Благодарение на рутинните действия ние можем всеки ден да усъвършенстваме навиците си или да изучаваме нещо ново. Например да научим английски, като отделяме за това всеки ден по 30 минути. Или да развиваме аналитичната си способност с всекидневно четене. Не можете да станете голям художник или музикант без всекидневни занимания. Само талантът не е достатъчен.

Един от най-ценните навици в съвременния свят е креативността. Но и тя трябва да се тренира. Нужно е да умеете да оставате насаме със себе си, да отделяте време всеки ден, да създавате определени условия. Да направите това в хаос, без определена работна стратегия, е невъзможно.

Всичко това доказва, че рутината не е синоним на скуката и разнообразието. Всичко зависи от нашето умение да я направляваме в нужното русло. Да изясняваме приоритети, рационално да организираме времето си, да развиваме способностите си – за всичко това трябват навици и самодисциплина.