Какво говорят сънищата ни

Какво говорят сънищата ниЗа никого не е тайна, че една трета от живота си човек прекарва в сън. Психолозите доста отдавна са стигнали до извода, че сънищата не са просто несвързани картинки, а работа на нашето подсъзнание, което с всички сили се старае да ни помогне да решим насъщни проблеми и да ни посочи грешките.

На практика въпреки усещането, че примерно цяла нощ сме покорявали заснежени върхове, според учените човек сънува в продължение на десетина минути преди пробуждане. В този момент пулсът ни се учестява. Ако ви се присъни сън, в който се повтарят събития, неотдавна случили се с вас в реалния живот, значи вашето подсъзнание се опитва да даде отговор на въпрос, който отдавна ви безпокои.

Повечето психолози твърдят, че ако човек сънува, то вероятно неговото душевно състояние е нестабилно и той се намира в зависимост от външни обстоятелства, на които не може да повлияе по никакъв начин. Затова на въпроса за какво говорят сънищата абсолютно верният отговор е: за вашето емоционално състояние. Освен това сънищата влияят и на настроението на човека.

Според известния учен Зигмунд Фройд тълкуването на сънищата е невъзможно без да се вземат под внимание личностните качества на човека – такива като темперамент и склонност към депресии. Но ако говорим за най-разпространените сънища, които човек вижда поне веднъж в живота си, според психолозите те са в 5 различни сюжета.

Падане
Ако в съня си падате от голяма височина, това означава, че сте престанали да вярвате в силите си и се намирате в крайно депресирано емоционално състояние. Страхът от падане е заложен у човека още от детството, когато той започва да прави първите си крачки, затова не е учудващо, че именно този сюжет показва състояние на нестабилност – когато у човека се създава усещане, че почвата изпод краката му се губи, и той губи контрол над собствения си живот.

Кошмари
Ако видите в съня си плашещи сюжети или персонажи, това е признак, че вашата нервна система се намира в състояние на напрегнатост. Освен това кошмари могат да се сънуват и като следствие на неотдавна преживяна емоционална травма. Според психолозите именно посредством кошмарите подсъзнанието опитва да се справи с вашата душевна болка, заменяйки я с други силни емоции.

Полет
В повечето книги за тълкуване на сънища полетите на човека се тълкуват като желанието му да се избави от външни ограничения, каито не му дават да се развива като личност. Психолозите отбелязват, че такива сънища често се присънват на онези хора, които са влюбени или просто се намират в състояние на емоционален подем.

Изпит
Сънувате, че стоите пред изпитващия и не знаете отговора на поставения въпрос? Това означава, че в последно време се чувствате крайно неуверено, а големите промени в живота ви внушават страх.

Голи на обществено място

Разпространен сюжет на съновидение – появата без дрехи на обществено място. Това показва вашия страх, че околните ще започнат да се присмиват над недостатъците ви. Освен това има голяма вероятност да не сте удовлетворени от своето тяло – сега е време да се замислите за абонамент в близкия фитнес салон.