Учените изпращат поздрав на извънземните

Учените изпращат поздрав на извънземните
Учените изпращат поздрав на извънземните

Дошло е време да си спомним най-важното правило на вежливостта – поздрава. Така смятат американските специалисти от организацията METI (Messaging Extra Terrestrial Intelligence), които планират през следващите 2 години да изпратят поздравително послание в Космоса.

Организацията METI е създадена през 2015 от учени, които смятат, че не бива да се чакат пасивно сигнали от космоса, а трябва да се предприемат ходове за установяване на контакт с възможния извънземен живот. Специалистите разчитат в края на 2018 г. да изпратят радио- или лазерни сигнали до няколко планети.

Първият адресат е откритата тази година планета Проксима b, която се върти около звездата Проксима от съзвездието Кентавър. В момента това е най-близката от известните планети, потенциално пригодни за живот.

Също така се планира изпращането на сигнали към по-отдалечени планети. Това ще е първият опит да си изпратят мощни съобщения в космоса, насочени към едни и същи звезди и повтарящи се в продължение на няколко месеца или години.

„Ако искаме да започнем диалог, който засяга много поколения, трябва да се научим да обменяме информация”, казва Дъглас Вакоч, президент на METI. В момента организацията се занимава с разработването на подходящ поздрав и в осигуряването на достатъчно мощен предавател.

Това не е първият опит да се установи контакт с извънземни. В началото на 70-те години върху корпуса на космическите апарати на НАСА „Пионер 10” и „Пионер 11” са поставени алуминиеви пластини със символична информация за човека и планетата Земя. Също така в космическото пространство се транслират концертите на Вивалди и Гершуин, както и песента на Бийтълс „През Вселената”.