Защо жените си падат по чуждите мъже

Защо жените си падат по чуждите мъже
Защо жените си падат по чуждите мъже

Вие сте срещнали мъжа на своите мечти – добър, умен, с чувство за хумор, сексуален. Има обаче едно „но”. Той вече е зает. Вярно ли е, че чуждите мъже са по-привлекателни за жените от свободните, и ако е вярно – защо е така? Върху този въпрос разсъждава психоложката Мадлен Фуджир, професор от университета в Източен Кънектикът.

За първи път чух, че харесва мъж в отношения, моя съвипускница от университета. И макар тя да не искаше да го откъсва от неговата връзка и да разбираше, че няма да бъдат заедно, често фантазираше за това как биха могли да подредят съвместния си живот. По-късно такива неща споделяха и други мои клиентки, разказва Мадлен.
Защо млади, интересни и в никакъв случай страдащи от недостиг на поклоници жени са привлечени от мъже, които не са свободни? Този феномен е потвърден от много изследвания и се нарича «копиране на избора на друг». Специалистите казват, че го има не само при хората, а и при животните.

Ако партньорката на заетия мъж е с привлекателна външност, неговият рейтинг в очите на жените рязко нараства. С други думи жените харесват онези мъже, които вече са избрани от друга. Защо? Защото това сигнализира, че мъжът притежава необходимите качества за изграждане с него на успешни отношения. Предлагаме ви няколко неочаквани факта за заетите мъже и за причините, поради които те са по-привлекателни в очите на жените.

Неговата партньорка трябва да е симпатична

Привлекателността на партньорката, която се намира до мъжа, има за представителките на нежния пол по-голямо значение, отколкото това как изглежда самият мъж. С други думи, колкото по-красива намират те една жена, толкова по-желан за тях се оказва нейният партньор. А ако един мъж се среща с жена, която не е съперница по външност и не изглежда красива, неговият рейтинг в женските очи рязко се понижава.

Добре е той да не се намира в прекалено близки отношения

За жената е важно символичното потвърждение от друга на факта, че мъжът е достоен за внимание. Освен това на тях им е необходимо да усещат, че той все още не е определил окончателно избора си на спътница и съществува потенциалната възможност да се върне в списъка на свободните кандидати.

Мъжът в приятелски отношения с жена е по-привлекателен за другите жени от женения с деца, показва статистиката. Съгласно анкета, проведена анонимно, най-желани се оказват ония мъже, за които просто се смята, че са само интимни приятели с друга жена.

По-малък интерес предизвикват онези, които били явно влюбени в спътницата си. На последно място в степента на првлекателност се оказват женените мъже с деца. Въпреки това ако мъжът не носи брачна халка, това повишава интереса към него.

Повечето жени не отиват по-далеч от фантазията

Подобно на моята съвипускница от университета, която открито се възхищаваше на несвободен мъж, но така и не направи стъпка към него, повечето жени си остават само с фантазията за несвободен мъж, твърди Мадлен Фуджир. Изследванията показват, че само жени, които наричат своите настоящи отношения мъчителни, не виждат бъдеще и се намират в нестабилно емоционално състояние, често изпращат знаци на внимание, които трябва да заинтересуват мъжа.

От всяко правило си има изключение

Изследване на американския психолог Дейвид Уайнфорд доказва, че колкото повече сексуални партньори има една жена, толкова в по-малка степен са й интересни вече заетите мъже. Това за сетен път потвърждава, че собственият жизнен и емоционален опит прави жената по-уверена и по-независима.
(По материали от чуждестранния печат)