5 въпроса, които могат да спасят отношенията ви

5 въпроса, които могат да спасят отношенията ви
5 въпроса, които могат да спасят отношенията ви

Никой не е застрахован от конфликти с любимия човек. Може да се случат във всеки етап от отношенията ни. Затова е необходимо, за да не бъде прекъсната една връзка, която може да бъде спасена, да владеем изкуството на умелия диалог. С него бихме моги да върнем хармонията, която по една или друга причина е нарушена. Според специалистите по семейни отношения има поне 5 въпроса, които бихме могли да зададем, за да съхраним отношенията с партньора.

Направих ли нещо, което те е разстроило?

Започвате да чувствате, че напрежението между вас и партньора ви се нагнетява с всеки изминал ден? Тогава не чакайте недоволството у силната ви половинка да прерасне в конфликт. Постарайте се след вечеря, когато вашият възлюбен ще бъде отпочинал и разпуснал кълбото от нерви, натрупани през деня, да му зададете въпроса за това какво разстройва вашите отношения.

При това се постарайте да се въздържате от гневни реплики, ругатни и оскърбления, дори да чуете неприятни коментари по ваш адрес. Конструктивният диалог и желанието да се намери компромис в създадената ситуация е верният път към хармонията.

Доволен ли си от нашия сексуален живот?

В самото начало на връзката ви, когато огънят на страстта все още бушува силно, едва ли ще ви се наложи да зададете подобен въпрос. С течение на времето обаче у повечето двойки интимната страна на живота преминава на заден план, влиза в рутината. За да избегнете тази ситуация, в момента, в който почувствате някакво захлаждане в отношенията, позаинтересувайте се доколко партньорът ви е доволен от сексуалния ви живот. Така занапред ще можете да избягвате конфликти на тази основа.

Как да направим живота си още по-комфортен?

Смятате се за ангел и не разбирате защо него започва да го дразни дори присъствието на угарки в пепелника в хола? Точно тогава трябва да се заинтересувате за неговата представа относно съвместното ви битие. За никого не е тайна, че безобидните наглед дребни неща могат да доведат наистина до конфликт от вселенски характер.

Мога ли да ти помогна с нещо?

Има ситуации, в които мъжът също се нуждае от подкрепа. Често обаче мъжете не обичат да показват това, защото го смятат за проява на слабост. Затова постарйте се колкото може по-деликатно да се заинтересувате дали вашата половинка няма нужда от някакво съдействие за нещо.

Възможно е той просто да има нужда да изкаже натрупани премълчавания или пък да изпусне парата от напрежението на работното място. Какво лошо има да го попитате как е минал денят му на работа?

Може би искаш да останеш сам?

За повечето мъже е много важно да имат лично пространство, особено ако изпитват стрес, не могат да се справят със сложни ситуации и започнат да реагират агресивно на околните. Затова не се стеснявайте да му зададете въпрос дали в даден момент той предпочита вашата компания или иска да остане сам. Повярвайте, той ще оцени вашата загриженост и няма повече да натяга отношенията.
(По материали от чуждестранния печат)