Мини тест: Как да разберем струва ли си да продължаваме отношенията

Как да разберем струва ли си да продължаваме отношенията
Как да разберем струва ли си да продължаваме отношенията

Това се случва често в живота, за жалост. Струва ни се, че се обичаме както в началото на връзката, но в същото време отношенията ни носят болка и разочарование – повече, отколкото радостта от взаимността и мислите за бъдещето. Според психолога Джил Уебър всеки би могъл да се подложи на малък тест, ако изпитва подобни колебания.

За целта просто трябва да си отговори на 6 въпроса, които ще му дадат представа дали си струва да продължава отношенията.

„Често срещам хора, несигурни в това дали трябва да скъсат връзката си с партньора. Неотдавна моя позната сподели: Чувствам връзката с любимия ми, само когато сме заедно. Ако той не е до мен, не зная нужни ли са му нашите отношения и как той прекарва времето си. Опитвам се да говоря с него за това, но той само се ядосва. Смята, че аз всичко преувеличавам и че трябва да съм по-уверена в себе си..”, казва Уебър.

Друг пациент признава пред психолога: „Ние сме женени от 3 години и аз обичам жена си. Тя обаче не ми позволява да бъда своето собствено аз: да се занимавам с любимто си хоби, да бъда с приятели. Постоянно трябва да мисля как ще го приеме жена ми, няма ли това да я разстрои. Това ме изморява адски много..”
Затова и Уебър предлага всеки, обзет от съмнения, да си отговори на 6 въпроса.

Колко често изпитвате негативни емоции?

Ние се опитваме да игнорираме тревогата и съмненията, за да не стигнем до нелеки за нас изводи: отношенията не ни правят щастливи. Вместо да обвиняваме себе си, да потискаме чувствата си и да се опитваме да гледаме на ситуацията по-позитивно, по-добре е да се отнесем към случващото се честно и отговорно.

Първата и най-важна крачка е разговор с партньора. Наблюдавайте неговите реакции: доколко внимателно той се отнася към вашите чувства, ще предложи ли нещо в отношенията ви да се промени, за да ви е по-комфортно, или ще започне да ви упреква. Това ще е индикатор има ли бъдеще вашият съюз.

Държи ли на думата си вашият партньор?

Основата на здравите отношения е вярата в това, че на човека, който е до вас, можете да разчитате. Ако вашият партньор обещае да ви позвъни по телефона, обещал ви е да изкарате заедно уикенда или просто да излезете на вечеря, а забрави за обещанието си и не удържа на думата си, това е повод да се замислите: цени ли ви той наистина. Когато той забравя дори някои наглед дребни детайли, това разрушава доверието и ви лишава от увереността, че любимият човек ще бъде до вас в трудна минута.

Какво ви говори интуицията?

Влюбвайки се, ние страстно желаем да продължим да изпитваме това опияняващо чувство, игнорирайки собствената интуиция, която подсказва – това не е нашият човек. Понякога хората потискат тези чувства с години и дори встъпват в брак, но в края на краищата отношенията се разрушават.

Разделяйки се, ние разбираме, че дълбоко в душата си сме предчувствали това още от самото начало. Единственият път да се избегне разочарованието е да сме честни пред себе си. Ако нещо ви тревожи, поговорете за това с партньора. В повечето случаи вътрешният ви глас не ви лъже.

Изпитвате ли неловко чувство заради партньора си?

Ако любимият човек със своето поведение ви поставя в неловки ситуации: провокира конфликти сред вашите приятели и роднини, нарочно подхваща болезнени за присъстващите теми, демонстрира лошо възпитание, този дискомфорт ще изпитвате винаги. Готови ли сте да избегнете съвместните срещи и да се виждате с близките си само насаме?

Какво ви показва опитът с предходни отношения?

Ние често слушаме, че над отношенията трябва да се работи. Отчасти това е така – ние трябва да се стараем да слушаме внимателно и да се грижим за партньора. Този процес обаче има смисъл, само ако е двустранен. Няма да просъществуват отношения, които започват с чувство на дискомфорт и тревога, а после неочаквано, като с вълшебна пръчица разцъфтяват и носят радост.

Готовността за взаимно разбиране е основата на щастливите съюзи и тя се проявява винаги (или никога не се проявява). Вие ще се съгласите с това, ако си спомните предходни свои отношения.

Готови ли сте открито да обсъждате с партньора «острите ъгли»?

Вие не можете свободно да говорите за това какво ви безпокои, тъй като се страхувате от негативна реакция на партньора? Тогава се обричате на чувството на самота, което може да продължи години. Възможно е вашата увереност да се разпространява не само върху отношенията с партньора, но и в други сфери на живота, поради което се налага да работите над себе си, за да се премоделирате сами.

Но дори в този случай вие сте длъжни да бъдете открити, без страх от последствията да разговаряте с половинката за онова, което според вас е важно. Ако вашите чувства не срещат разбиране и след разговора близкият човек продължава да прави същото, това е повод да се замислите за бъдещето на подобни отношения.
(По материали от чуждестранния печат)