10 неща, от които трябва да се освободите, за да бъдете щастлива

10 неща, от които трябва да се освободите, за да бъдете щастлива
10 неща, от които трябва да се освободите, за да бъдете щастлива

Все пак простичка рецепта за щастие съществува, твърдят учените психолози. Всичко опира до нагласата на човека и начина му на мислене. Затова и експертите предлагат 10 неща, от които трябва да се освободите в живота, за да се почувствате щастлива. Вижте кои са те.

Одобрението на другите

Действително ли е толкова важно за вас мнението на околните, че вие дори забравяте коя сте и какво искате? Наистина ли ви се ще непременно да получавате лайкове в социалните мрежи, да слушате комплименти, заради които надявате върху себе си маската на идеалния човек, каквато не сте в крайна сметка? Само си представете как ще се почувствате, ако престанете постоянно да се вглеждате в другите и да чакате одобрението им. Като начало вашата енергия ще придобие други измерения, а по-късно с вас наистина ще се случи чудо. Просто опитайте!

Гняв и обида

Това са две от най-силните и неконструктивни емоции, които напълно ви разрушават отвътре. Обидата ни заставя да не живеем собствения си живот, а да губим силите си в търсене на висша справедливост. Научете се да се помирявате с онези, които предизвикват у вас подобни чувства. Не ви призоваваме напълно да се откажете от гордостта си: просто игнорирайте човека или ситуацията, които предизвикват у вас гняв и обида. Разпуснете искрено и веднага ще почувствате облекчение. Помнете, че онзи, който ви ядосва, ви контролира.

Образът на идеалния партньор

В любовта стереотипното мислене не работи. Вие винаги сте си представяла мъжа на мечтите си по един начин, а трепет у вас предизвиква човек, който стои далеч от тези стандарти? Прекрасно! Запомнете едно: идеалният партньор не съществува. Всеки човек притежава набор от качества, на които е длъжен да съответства, но главното е откликът, който получаваме, чувствайки, че това е нашият човек или не е.

Оправдания

Оправданията са нещо много удобно. Значи има причина, поради която нещата не се получават. Ако обаче приемете принципа „Нямам време за оправданя”, вашият живот мигновено ще се промени. Оправданията са опит да снемете от вас отговорността. Нищо повече.

Миналото

Каквото и да е било, то е вече минало. Няма го. Появило се е нещо друго – настоящето, което трябва да се живее. Не влачете със себе си багажа на спомените, особено за отминали отношения. Не сравнявайте бившия си възлюбен с настоящия – човек не е виновен за това, че е различен. Впускайки се в нови отношения, забравете старите. Иначе тези нови отношения нямат бъдеще.

Негативизъм

Негативизмът по всеки повод е разрушителен. Позитивното мислене е ключ към съвършено различен живот. Просто си струва да опитате. Опитайте във всяка ситуация да виждате положителните моменти. Всичко, което излиза от вас под формата на мисли и думи, се връща обратно във вид на реалност. Така че сменете житейската си позиция с позитивна. Всичко ще стане по-хубаво, при това по-бързо, отколкото си мислите.

Не съдете

Да съдиш някого е неблагодарно дело. Това предполага ние да заемем позицията на блюстители на нравствеността. Всички ние сме хора различни – със своята правда, своята философия, своите духовни ценности. Не трябва да ги търсим същите и у другите. Ако започнем с лека ръка да съдим хората, а те – нас, животът губи всякакъв смисъл. Изходът е един: живейте своя живот и оценявайте само собствените си постъпки и мисли.

Завист и ревност

Силно разрушителните емоции завист и ревност са в състояние да превърнат самооценката на човека в руина. Престанете да се сравнявате с когото и да било: всеки човек е уникален. Завистта и ревността са най-нелогичните и неконструктивни емоции от всички възможни.

Ако става дума за любов, да ревнуваш е безсмислено: ако няма повод, ревността се превръща в параноя, а ако има повод, да ревнуваш е вече късно. Завистта не е нищо друго освен отричане от себе си, отказ от собствената индивидуалност. Ако наистина почувствате, че чуждият успех ви травмира, пробвайте да анализирате ситуацията и се избавете от това чувство. Вие сте уникална. Вие просто сте друга!

Контрол

Не трябва да се контролира всичко и винаги. Особено когато става дума за близки хора. Понякога е нужно човек да му отпусне края, за да може животът сам да сложи ред в нещата. Не трябва да мислите, че ви съветваме всичко да оставите на самотек. Да се отпусне хватката обаче, винаги е полезно – това помага да се съхрани равновесието.

Очакване

Никой никому не е длъжен. Ако се случи така, че всичко, което очаквате, се сбъдне, много добре. Ако не, значи просто така е трябвало да стане. Приемайте жизнените събития спокойно. И помнете: ако нищо не очаквате, никога няма да бъдете разочарована!
(По материали от чуждестранния печат)