Полезно ли е слънцето за нашето здраве

Полезно ли е слънцето за нашето здраве
Полезно ли е слънцето за нашето здраве

Дойде мечтаното лято – време за почивка и море за тези, които имат късмет да си го позволят. Но нека поговорим за слънчевите лъчи, които са най-силни край брега. Вредни ли са те или полезни? Защо различните хора придобиват различен тен, как да предпазваме кожата си от изгаряне? Това са все въпроси, които би трябвало да си зададем преди да тръгнем на плаж.

Ултравиолетовото излъчване

Ултравиолетовите лъчи се делят на UVC, UVB и UVA. UVC-лъчите се поглъщат изцяло от озоновия слой и не са заплаха за кожата. UVB-лъчите помагат да се получи слънчев загар. Те могат да са причина за слънчево изгаряне, алергични реакции и да доведат до развитие на рак на кожата. UVA-лъчите пък са една от причините за остаряването на кожата, а също така могат да предизвикат алергични реакции и да провокират рак на кожата.

Какво е тенът

Тенът е защитна реакция на кожата в отговор на агресивното действие на слънцето.
Тази реакция може да се представи схематично – във всяка клетка от кожата (кератиноцит) има ядро, в което се намира най-ценното – ДНК, хранилището на генетичната информация. Във всеки кератиноцит се съдържат и специални гранули с меланин (от гръцки melas — черен), благодарение на който се появява тенът.

Когато слънчевите лъчи попаднат върху кератиноцита, гранулите меланин се преместват в клетката и във вид на „чадърче“ се разполагат около ядрото, защитавайки го по този начин от слънчевите лъчи. Концентрацията на меланин в кожата определя нейния оттенък и способност да придобива тен.

При всеки човек количеството на меланин е различно, в зависимост от което се определя неговия фототип. Колкото по-светли са кожата и очите, толкова по-малко меланин се съдържа и толкова по-голям е рискът от увреждане на генетичния материал на клетките на кожата. Ако увреждането е малко, то специални ферменти в клетките „изрязват“ дефектиралия участък от ДНК.

Ако обаче е нанесена значителна щета и клетката не може да се справи с нея, то тя загива или в нея се натрупват мутации, което впоследствие може да доведе до израждане на клетката от здрава в ракова.

Различните фототипове кожа

Съществуват 6 фототипа кожа. Непременно определете какъв е вашият.

Скандинавски
Описание: светла тънка кожа; светла или рижа коса; лунички, светли очи. Особености на тена – минимална поносимост към ултравиолетовите лъчи. Кожата изгаря бързо. Задължително е използването на слънцезащитни средства.

Европейски
Описание: светла кожа; светла коса; сини, сиви, зелени очи. Особености на тена: кожата изгаря лесно. Задължително е използването на слънцезащитни средства.

Средноевропейски
Описание: кожа с цвят на слонова кост, светло- и тъмнокестенява коса, светлокафяви и сиви очи. Особености на тена: стоенето на слънце може да предизвика изгаряне. Кожата потъмнява лесно. Необходимо е използване на слънцезащитни средства.

Средиземноморски
Описание: маслинен цвят на кожата, тъмна коса, тъмни очи. Особености на тена: кожата рядко изгаря. Тенът се придобива бързо. Използвайте слънцезащитни средства при продължителен престой на слънце.

Азиатски
Описание: кафяв, жълт или жълтокафяв цвят на кожата, черна коса, тъмни очи. Особености на тена: кожата не изгаря. Тенът се забелязва слабо. Не е задължително използването на слънцезащитни средства.

Африкански
Описание: тъмен (черен) цвят кожа; тъмни (черни) очи. Кожата никога не изгаря. Не са необходими слънцезащитни средства.

Защо да се пазим от слънчевото излъчване

Прекаленото излагане на слънце предизвиква увреждане на клетките на кожата, което води до най-разнообразни последици за организма, някои от които доста опасни:
1. Слънчево изгаряне;
2. преждевременно остаряване на кожата и поява на бръчки;
3. загуба на еластичност;
4. обезводняване на кожата;
5. поява на пигментни петна;
6. предракови изменения на кожата;
7. рак на кожата;
8. развитие на катаракта;
9. потискане на защитните сили на организма;
10. нарушаване на обменните процеси;
11. нарушаване функциите на ендокринната система.

За ползата от слънчевите бани

В умерени дози слънчевите лъчи са полезни. Те помагат:
Да се изработи витамин D и ендорфини – „хормоните на щастието“
Да се потиснат простудните, инфекциозни и алергични заболявания;
Да се подобри подхранването и кръвоснабдяването на кожата;
Да се нормализира обмяната на веществата.

Така че – всяко нещо с мярка! Хубави летни дни!