Богатият, бедният и техните жени

Богатият, бедният и техните жени
Богатият, бедният и техните жени

Учените вече знаят какви партньори търсят богатите мъже и жени, и защо бедните мъже са по-верни. Кой пол е по-претенциозен към избора на партньор и какво общо има това с „добрите гени“?

Имах добра позната – ефектна, красива жена, с мерки на модел, интелигентна и с успешна кариера, която прекалено дълго избираше потенциалния си партньор. Казваше, трябва ми човек „с добри гени“. Като резултат отхвърляше многото кандидати, които минаваха покрай нея и накрая остана сама… Ще кажете, житейска история. Разказите от този вид не винаги са с подобен край, все пак на човек му идва „сляпата неделя“, но дали е нужно да я чакаме до края на живота си?

Историята има и друга страна – когато улегнали, „пораснали“ момчета над 40 зарязват семейството си и си търсят млади красавици. Това изглежда някак прието и често се среща заможни мъже, успели спортисти и бизнесмени да си търсят млади партньорки с външност на модели.
Китайски учени установиха, че осъзнаването на собственото богатство наистина прави мъжа по-претенциозен в оценката на женската красота. Тяхното изследване е публикувано в списанието Frontiers in Psychology.

Група психолози от Пекинския университет провела два експеримента със студенти (73 младежи и 48 девойки), които имали стабилни хетеросексуални връзки. На доброволците им било внушено, че притежават много или малко пари. Помолили ги да си представят, че са богати или бедни и да напишат разказ за материалното си положение.

След няколко дни отново ги поканили да участват в експеримент, но без да знаят истинската цел на изследването. Раздали на студентите снимки на хора от противоположния пол и ги помолили да оценят външността им. Ако човек решал, че фотографията на младежа или девойката е привлекателна, то му давали възможност да общува с него/нея три минути.

Ако изследваният студент сядал близо до непознатия човек и като цяло изглеждал доволен след експеримента, то учените разглеждали това като готовност да встъпи в отношения с привлекателния непознат/непозната.

По време на изследването учените установили, че мъжете и жените, които се чувстват финансово състоятелни, с по-голяма готовност демонстрират своето желание да започнат нова връзка. При това мъжете като цяло се държали доста активно – те сядали до непознатата партньорка по-близо от жените. Попитали студентите доколко са удовлетворени от физическата привлекателност на своите избраници.

Оказало се, че ако мъжът се чувства по-богат, той в по-малка степен се чувства удовлетворен от външността на избраницата си, и обратното. Интересното е, че при жените подобна зависимост не се наблюдава, или в много редки случаи.
Според авторите на проучването, то доказва, че човек променя своята стратегия да създава връзки в зависимост от външните условия.

Тези резултати съвпадат с подобни изследвания, в които по същия начин се доказва, че когато забогатяват, жените, за разлика от мъжете, не повишават претенциите си към своите любими. Този феномен се обяснява с теорията на родителския принос на Трайвърс. Според тази теория, мъжете и жените оценяват по различен начин привлекателността на противоположния пол поради факта, че отделят различно време на потомството.

Жените прекарват по-голяма част от времето си с децата – докато са бременни, кърмят, грижат се за тях през първите години от живота им. Затова за женския пол репродуктивният успех се изразява по-скоро в това, да се намери мъж, който притежава достатъчно ресурси за комфортно отглеждане на потомството.

Съответно, за мъжете репродуктивният успех се определя от количеството фертилни (способни да заченат) партньорки, казват учените. Мъжете определят фертилността на жената по външните й данни. Освен това, при мъжете се е сформирал по-силен стремеж към краткосрочни отношения, отколкото при жената.

В същото време, според теорията за стратегическия плурализъм, човек е способен да променя своя подход към романтичните си връзки в зависимост от външните условия. Например, ако жената придобие финансова независимост, тя може да започне да отделя по-голямо внимание не на ресурсите на партньора, а на неговата външна привлекателност, за да предаде на потомството си „добри гени“. В подобни случаи жената ще е по-склонна към краткотрайни връзки.

Мъжете също оценяват партньорката си различно, когато не притежават големи ресурси. Бедните мъже се отнасят по-сериозно към своята половинка и по-рядко са склонни да започнат случайна връзка. Те предявяват по-малки изисквания към жените и като цяло са по-доволни от своите партньори.

Марина Антонова (по публикации в чуждестранния печат)