10 признака, че пиете неправилно

10 признака, че пиете неправилно
10 признака, че пиете неправилно

Да, и в това си има майсторлък. Има някои неочевидни тънкости в грамотната употреба на алкохол. Иначе на всички е известна максимата, че трябва да се пие умерено и внимателно. Това обаче не изчерпва всичко. Културата на пиенето се е формирала векове наред, в резултат на което има много тънкости, над които въобще не се замисляме.

Тъкмо те обаче влияят непосредствено и на нашето удоволствие от алкохола, и на нашето самочувствие. Предлагаме ви най-разпространените грешки и начините, по който можем да ги коригираме.

Вие сте уверени, че червеното вино не се охлажда

Авторът на бестселъра „Винена библия” Карън Макнийл препоръчва да се съхраняват в хладилник и червени вина като пино ноар и каберне совиньон. Колкото по-хладно е това вино при сервиране, толкова по-добре се усещат освежаващите му нотки. И обратното – колкото е по-топло, толкова по-силно в него ще се усеща алкохолът.

Старайте се да се придържате към златното правило: идеалната температура на червеното вино е като в киносалон с работещ климатик – 15 – 16 градуса по Целзий. Да се охлади червеното вино до нужната степен, е лесно: достатъчно е да престои в хладилника десетина минути. Ако случайно виното се преохлади, оставете го преди да го разсипете 15-ина минути на стайна температура.

Въртите тапата, когато отваряте шампанското

При отваряне на бутилка с шампанско не трябва да се върти тапата, както мнозина мислят и правят. Тапата се държи плътно в ръка, а се завърта самата бутилка. Така се предпазвате от възможни травми – излитащата под налягане тапа може да изпорти цялата ви вечер. Помнете, че колкото е по-прохладно шампанското, толкова е по-малка вероятността то да избликне като фонтан и да намокри всичко.

Избирате бира в прозрачна бутилка

Ярката дневна (и дори изкуствена) светлина е пагубна за бирата – под нейно въздействие тя стремително започва да вкисва и да придобива неприятен вкус. Ако пивото е все пак в прозрачна бутилка, тя трябва да се съхранява в пълна тъмнина. А дали преди да попадне у вас е била на тъмно в магазина?…

Не филтрирате водката

Нормално е да се зададе въпросът защо трябва се филтрира допълнително водката преди сервиране. Оказва се, че тази хитра процедура прави вкуса на напитката значително по-мек. За провеждане на експеримента идете в магазина и си купете една обикновена кана за вода с филтър. Прекарайте водката през филтъра и ще се убедите в резултата.

Вярвате в последователността на пиене на напитките

Няма никакво значение порядъкът, в който пиете напитките – до махмурлук води не тяхната последователност, а количеството им. За да избегнете неприятни последствия, внимателно следете за самочувствието си и ако почувствате, че не сте в кондиция, наблегнете на минералната вода.

Не съхранявате отворени бутилки в хладилника

Ако ви е останала недопита бутилка вино, трябва да я запушите плътно и да я сложите в хладилника – в противен случай напитката бързо ще се изпорти. Студът в случая ще действа като консервант, а тапата няма да позволи виното да изгуби аромата си и да добие някакъв дъх. И помнете – отворена бутилка не може да се съхранява повече от три дни.

Разбивате в блендер евтиното вино, за да стане по-добро

Този съвет за „облагородяване” на евтиното вино е популярен в интернет, но не трябва да го вземате под внимание. Да, насищането на виното с кислород помага да се разкрият неговите нотки, но затова съществуват подходящи гарафи.

Ако напитката поначало няма никакви благородни черти, те няма да се появят както и да го разбърквате. Напротив – блендерът в случая работи като центрофуга и лишава евтиното вино дори от най-малките достойнства, ако ги има.

Вие пиете напитките неохладени

Съгласете се, не е толкова трудно да изчакате десетина минути, ако от това зависи вашето удоволствие от пиенето. Толкова време стига да се охлади напитката. Най-добре е да охлаждате виното в специален съд – шампаниера, в която в равни пропорции да налеете вода и да сложите бучки лед. Добре е цялата бутилка да се потопи в шампаниерата, без шийката. Ако използвате само лед, ще преохладите виното.

Пълните чашата догоре

Експертите са категорични: колкото е по-малко виното в чашата, толкова по-добре. И не защото така се предпазвате от прекомерното количество алкохол (макар че го има и това). По-малкото количество напитка активно влиза в реакция с кислорода, бързо се насища и разкрива благородните си нотки.

Не вдишвате аромата на виното, преди да отпиете

Да вдъхнете аромата на виното в чашата, като я разклатите леко, е не само ритуал на сомелиерите или пък желание да се направи впечатление на публиката. Това вдъхване на аромата преди отпиване дава възможност да се усетят всички достойнства на избраната от вас напитка. Първо, така виното бързо встъпва в реакция с кислорода, и, второ, вдишването на аромата помага да се събудят вашите вкусови рецептори.