Да придобием полезни навици

Да придобием полезни навици
Да придобием полезни навици

Наближаването на Новата година отличен момент да обърнем внимание на здравето си, да си дадем някои важни обещания и да придобием полезни навици.

Най-добрият подарък, който можете да си направите за празниците – да изпълните тези обещания, независимо от заетостта, любовта към сладкото и природния мързел. Психолозите казват, че за формиране на навик са необходими 21 дни – започнете сега!

Няма повече да пазя диети

Единственият начин да поддържаме добра форма е веднъж завинаги да си създадем здравословен навик да се храним балансирано и и умерено да спортуваме. Строгите диети могат да доведат до съвсем различни резултати от тези, на които сте разчитали.

Ако сваляте повече от 1 кг седмично, то намаляването на теглото става не за сметка на мастната тъкан, от която се стремите да се отървете, а заради намаляването на мускулната маса. Да не говорим, че резките промени в теглото влияят негативно на обменните процеси в организма и върху кожата. Постарайте се да формирате навик да се храните правилно всеки ден.

Ще живея тук и сега

Много от нас се стараят да правят дългосрочни планове за бъдещето, тревожат се дали ще се осъществи всичко замислено. Но животът поднася изненади и често се налага плановете да бъдат коригирани, което става причина за стрес, нервни сривове и даже депресии.
Учете се да живеете с мисълта, че този свят е нестабилен, и да се концентрирате не върху това, което може или не може да се случи в бъдеще, а върху това, което се случва с вас и близките ви в момента. Ценете радостните мигове всеки ден – това е страхотно полезен навик!

Най-накрая ще започна да се наспивам

Психиатрите са убедени, че настроението ни се намира в пряка зависимост от пълноценния сън. Колкото по-малко спите, толкова по-резки са промените в настроението и толкова по-често не се чувствате добре.

Постарайте се в тази година да придобиете здравословния навик да спите достатъчно. Ако сутрин ставате в 7 часа, трябва да си легнете не по-късно от 23 ч. – така ще получите 8 часа сън. Именно толкова е необходимо на организма да се възстанови и да започнете новия ден с пълни сили.

Ще ям повече сезонни плодове и зеленчуци

Полезният навик да се храним с това, което расте в нашия регион е един от основните принципи на правилното хранене. Първо, местните продукти обикновено са по-евтини. Второ, това, което расте в района, не изисква дълги преводи, а за обработката му са използвани по-малко химически вещества.