18 правила на столетниците за щастлив живот

18 правила на столетниците за щастлив живот

Съгласни ли сте с фразата „Мъдростта идва с годините“? В съвременния свят често се случва да възприемем за ценности напълно погрешни твърдения. Хората, които са живели повече от 100 години на този свят, имат своя истина и разбирания за живота, които впечатляват с дълбочината на мисълта и с проницателността си. Дали трябва да успеем да станем на 100 години, за да разберем някои вечни истини?

И до днес помня какво ми казваше един мъдър стар човек: „Ако можеш да зарадваш някого, направи го веднага. Утре може да е късно!“ И още: „Научи се да се харесваш днес, каквато си – след 30-40-50 години ще видиш колко красива си била, а си се ядосвала за глупости.“

И така, вижте и преценете сами:

Учете се да слушате другите

Млад човек предлага на читателите в една от социалните мрежи да зададат на баба му въпроси за живота й. В този момент тя е на 101 години. Ето някои от отговорите:

— Какъв съвет бихте дали на 20-годишните?
Никога не се предавайте. Вие сте млади и някой ден за вас могат да настъпят трудни времена. Но не се предавайте. Никога.

— Кой е най-големият урок, който сте получили от живота?
Честно казано, рядко съм лъгала. Когато сте честни с хората, и те са честни с вас. Трудно е човек да се справя с лъжите. На никого не е нужен излишен стрес.

— Към какво правило ще се посъветвате да се придържаме през живота си?
Винаги чувайте другия човек. Непременно ще се научите на нещо. Ще научите повече полезни неща, слушайки хората, а не когато им разказвате какво знаете вие.

— Какво ще посъветвате всеки човек да направи поне веднъж в живота си?
Да пътешествате по света колкото може повече.

— Разкажете за тайната на дълголетието, която ви е помогнала да живеете толкова дълъг живот (диети, упражнения, генетика и др.).
Постарайте се да намерите всеки ден време, за да си подремнете малко.

Бъдете любопитни

Писателката Бел Кауфман е на 100 години, когато прави публична реч в колежа Айона. Каква е нейната тайна за щастлив живот? Хуморът и хазартът.

В хумора се крие велика жизнена сила – това е най-добрият начин да се преодолеят житейските трудности.

Струва ми се, че хората трябва да бъдат любопитни. Трябва да се интересувате от живота наоколо и постоянно да търсите нови знания, познанства и впечатления. Към живота трябва да се отнасяме със страст.

Няма значение какви са хобитата ви. Може да ви харесва, например, да колекционирате рисувани чаши за чай. Ако това ви доставя истинско удоволствие, значи вие живеете правилно.

Днес виждаме само дъга – част от големия кръг

Ето и съветите на 104-годишния Сигеаки Хинохара, автор на книгата „Да живеем дълго, да живеем добре“:

Не си правете труда да трупате всякакви боклуци. Помнете – вие не знаете кога вашите дни ще свършат, но със сигурност няма да можете да вземете със себе си всички тези вещи.

Болката е необхватна. Но веселието е най-добрият начин да забравим за нея.

Вдъхновява ме поемата на Робърт Браунинг „Абат Фоглер“. Баща ми ми я четеше. Тя призовава да се осмелим да правим голямо изкуство, а не да се спираме на дребните драскулки. Авторът предлага да нарисуваме такъв огромен кръг, който няма да можем да завършим, докато сме живи. Всичко, което виждаме, е само дъгата. Останалата част е извън пределите на взора ни, но тя съществува – на разстояние.

Смехът е най-доброто лекарство

Елза Бейли отбелязва своя стотен рожден ден, карайки ски в Колорадо. В интервю за телевизионния канал ABC тя разказва няколко момента, които винаги са я мотивирали да върви напред.

Благодарение на оптимизма можем с лекота да преживеем много. Ако мислите негативно, вие буквално отравяте тялото си. Усмихвайте се. Казват, че смехът е най-доброто лекарство.

Бъдете активни. Аз например карам ски даже на 100 години. Някои не правят това, дори и да имат сили да го направят. Също така е добре да се храните здравословно и да не забравяте да правите упражнения. По-често излизайте на чист въздух и на слънце.

Ето още няколко съвета, които могат да ни накарат да се замислим:

Пътешествайте, докато сте млади. Не се притеснявайте, че парите няма да ви стигнат, просто започнете. Опитът е много по-ценен от някакви си банкноти.

Промените са непредотвратими, затова трябва да се научим да ги приемаме.

Някой ден ще разберете, че сте прекарали твърде много време да се притеснявате за глупости.

Не казвам, че трябва да следвате тази или онази религия… Казвам само, че трябва да определите за себе си в какво вярвате. И да вярвате в това до края.

Не приемайте живота прекалено на сериозно. Помнете – важното не са политиката и дребните страсти, не е даже космическата наука. Смейте се, обичайте, релаксирайте, намирайте време за себе си. Всичко е временно!

По Raven Fon

Бистра Варнева