Успение на Пресвета Богородица – един от 12-те големи православни празника

Успение на Пресвета Богородица - един от 12-те големи православни празникаУспение на Пресвета Богородица е един от най-почитаните православни празници в България, наречен още Голяма Богородица. Той е посветен на възпоменанието за смъртта (успението) на Божията майка и се празнува на 15 август. У нас има много храмове, посветени на Света Богородица Дева Мария. В някои от тях има чудотворни икони и често хората пътуват отдалече, за да се помолят, да поднесат дарове и да участват в големия празник.

На този ден имен ден празнуват: Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава.

В българската традиция е прието от вечерта да жените да пекат обредни хлябове, които отнасят сутринта в храма, за да бъдат осветени. Като правило, празникът е предшестван от двуседмичен успенски пост. Затова на самия ден мъжете правят курбан. Част от месото се приготвя с ориз, а от вътрешностите се прави курбан чорбата. С тези ястия след службата се угощават всички дошли в храма. В храмовете, където се смята, че Света Дева Мария помага на бездетните жени да заченат рожба, гостите идват още от вечерта и остават да нощуват край храма.

Ето малко история за празника. По-голямата част от църковните предания, описващи кончината на Богодица, са взети от апокрифни писания.

Явяването на архангела
Към момента на своята смърт Богородица живяла в Иерусалим, посещавала Голгота и Гроба Господен, за да се моли. Веднъж по време на молитва пред нея се явил архангел Гавриил, който и съобщил, че след три дни „ще отиде при Христос Бог”. Успокоявайки Мария, за да бъде готова за своя смъртен час, архангелът й възвестил:

„Твоят Син и наш Бог с архангелите и ангелите, с херувимите и серафимите ще посрещне Теб, Неговата майка, в небесното царство, за да живееш и да царстваш с Него в безкрайността.”

За ознаменуване на своите думи архангелът дал на Богородица клонка от финикова палма, като й казал да я носи със себе си и с нея да бъде погребана.
Дева Мария съобщила за известнието на ангела на Иосиф Арифамейски. Желаейки да види пред смъртта си апостолите, тя се обърнала с молитва към Бог и „по повеление божие, ангелите поставили върху облаци разпръсналите се всички краища на Вселената апостоли и върху тези облаци ги довели в Иерусалим, поставяйки ги на Сион, пред вратите на дома, където живеела Майката Божия.” Като се простила с всички близки и разпоредила какво да се направи с имуществото й, Богородица се приготвила да посрещне смъртта.

Погребение
Тя била погребана от апостолите в гробницата, където почивали нейните родители Анна и Иосиф. Пречистото тяло на Дева Мария било отнесено до там с тържествена процесия през цял Иерусалим, за което научили първосвещениците на града. Но изпратената от тях стража не могла да разгони множеството, благодарение на едно чудо: „кръг от облаци, плуващ във въздуха, се спуснал на земята и като стена обкръжил както светите Апостоли, така и останалите християни”. Минаващия край процесията първосвещеник Афоний се опитал да обърне одъра, но невидима сила отсякла и двете му ръце.
След като се разкаял, той получил изцеление и станал вярващ християнин. След погребението апостолите закрили входа в пещерата с камък и се оттеглили.

Възнесение на Божията майка
Според късни апокрифни разкази, съставени от неизвестни автори в края на V и началото на VI век, в погребението на Богородица не участвал апостол Тома. Той дошъл в Иерусалим на третия ден и по негова молба апостолите отворили гробницата, за да може той да се прости с Дева Мария. По-късно тези разкази влизат в произведения на отделни християнски писатели, в които се казва: „Когато светите Апостоли, отмествайки камъка, отворили гроба, изпаднали в ужас. В гробницата го нямало тялото на Божията майка, останали само погребалните пелени, от които се носело дивно благоухание; светите Апостоли били в недоумение какво означава това и къде е изчезнала Богородица!

В същия този ден, вечерта на трапезата при апостолите се явила Богородица в обкръжение на ангели и ги приветствала с думите: „Радвайте се! Тъй като Аз съм с вас през всичките дни.

По-известни икони на Богородица в България
Чудотворната икона на Божията майка – Златна ябълка, храм „Св. Благовещение” в квартал Горни Воден в Асеновград.
Св. Богородица Одигитрия, в Рилския манастир.
Чудотворната икона „Св. Богородица Елеуса (умиление), в Бачковския манастир.
Св. Богородица Троеручица (Плачещата) – Арбанаси, в църквата „Св. Богородица”.
Св. Богородица, Арбанаси, в манастира „Св. Никола”
Св. Богородица от габровския Соколски манастир „Св. Успение Богородично”.
Чудотворна икона на Св. Богородица, в храма, известен като Малката богородица, във Варна.
Св. Богородица Геронтиса, в катедралния храм „Св. Успение Богородично” във Варна.
Св. Богородица Бисерната, в катедралния храм „Св. Александър Невски” в София.
Св. Богородица Портаитиса – Роженски манастир „Св. Рождение Богородично”
Св. Богородица в храма „Св. Успение Богородично” – Несебър.