Защо жената напуска мъжа, когото обича

Защо жената напуска мъжа, когото обичаТази тема е за мъже. За мъжете, които си мислят, че са направили всичко, което е необходимо, за процъфтяването на брака си. И изведнъж – съпругата си отива! Както казва Джъстин Шанфарбер, брачен консултант – мъжете трябва да са наясно, че ако проблемът е в тях, причината почти винаги е една и съща. Онази причина, поради която ги напускат жените им, при това продължавайки да ги обичат.

Да, жената се чувства зле, сърцето й се къса, но въпреки всичко оставя мъжа, с когото имат общи деца, общ дом и години семеен живот. Почти винаги причината е една и съща.
Мъже, добре би било да имате предвид защо се случва така!

Жената си отива, защото нейният мъж вече го няма
Не в смисъл, че го няма физически. Той просто не присъства в живота й. Той работи. Играе голф или компютърни игри. Гледа телевизия. Ходи за риба… Този списък може да бъде продължен и за всеки мъж е различен.

Мъжете, за които говорим, не са лоши хора. Напротив, те са чудесни хора, добри бащи. Те издържат семейството си. Те са приятни и симпатични. Но те възприемат своите жени като нещо, което се полага. Интересуват се от тях. Но техните жени отсъстват от живота им, макар че отвън всичко изглежда иначе.

Една жена много добре обясни това в кабинета ми:
„Някой трябва да дойде вечерта у дома и да ме подкрепи емоционално. Но този човек не е моят мъж. На него му е все едно даже когато плача.”

Чуйте ме, аз не осъждам никого. Не искам да ви казват кое е правилно и кое не. Само ви разказвам това, което виждам всеки ден. А вие можете да ми се разсърдите или да се възмущавате.

Има нещо много важно обаче, което трябва да осъзнаете – вашата жена не е ваша собственост. Тя не е длъжна да ви обича с цялата си душа, тази любов трябва да бъде постигана – ден след ден, момент след момент. Точно така, както печелите пари. Вие трябва да я завоювате – не с пари или със социалния си статус, а със своето внимание. Тя трябва да чувства, че на вас не ви е все едно. Да знае, че нейните думи и преживявания имат значение за вас. Да знае, че вие я слушате.

Не кимайте вежливо и дистанцирано, когато ви разказва нещо. Не я успокоявайте с монотонното „всичко ще бъде наред”. Не играйте ролята на адвокат на дявола.

Тя иска вие да я усещате, да чувствате преживяванията й. Тя не иска, когато сте с нея, да бъдете разсеян апарат за бърз секс. Тя иска вие да изпитвате страст не само към компютърната си игра, но и към нея. Вашият брак е жив дотогава, докато и двамата изпитвате страст. Сигурни ли сте, че вече не сте изстинали?

А ако сте изгубили способността да бъдете страстни, защо? Къде се изгуби чувството? Изяснете си това или открийте отново страстта. И не се оправдавайте с трудните времена, умората от работата или нещо друго. Всички хора винаги живеят в трудни времена.

Ако мислите, че действително присъствате в разговора, опитайте се да я изслушате. Да я изслушате истински. Не допускайте да си мислите нещо друго, докато тя емоционално ви разказва за проблемите си. Гледайте я в очите, удържайте погледа ѝ. Само така ще бъде комфортно и за нея, и за вас.

Ако тя ви пита за нещо, отговорете ѝ истински, а не просто да се измъквате от разговора. Вниквайте в същността на това, което ви говори.

Опитайте се да я опознаете по-добре. Повярвайте ми, даже след много години съвместен живот у нея има нещо, което може да се изследва всеки ден.

Общувайте с нея с пълно внимание. Ако я хванете за ръка, обърнете внимание на своите усещания в ръката ви. Обърнете внимание какво се случва в момента, когато се докосвате или се прегръщате един друг.

Какво се случва във вашето тяло? Какво чувствате? Обърнете внимание на своите най-деликатни усещания и емоции. Понякога наричат това осъзнаване. Споделяйте с нея своите впечатления.

Ех, но вие обикновено сте твърде заети за такива неща. Нямате време за тях.

А ако говорим за пет минути?
Пет минути всеки ден. В състояние ли сте да ги намерите? Не говоря за това, че ще ви стигнат да приготвите някаква екстравагантна вечеря. Говоря за това, че всеки мъж може да намери пет минути в денонощието, за да ги посвети напълно, без остатък, на своята жена.

Ще правите ли това? Хващам се на бас, че веднага след като опитате да го направите, ще почувствате онова, което отдавна не сте чувствали. Може би даже ще почувствате един съвършено нов вкус на живот. И вече няма кой да ви спре.

Вие ще спасите брака си.