Как да се омъжим успешно

Как да се омъжим успешноМного от вас ще кажат: няма рецепта за това. Формулата на щастливия брак все още не е измислена от никого. До голяма степен е така. Анализатори от социологическата агенция Pew Research Center обаче публикуват изследване, съгласно което около 20% от хората, надхвърлили 25 г., никога не встъпват в брак. За сравнение: през 60-те години същият този процент е бил само 9. Истината е, че бракът няма особено добра репутация, в смисъл, че може да направи човека щастлив, поради което все по-малко хора се нагърбват да поемат този риск. Въпреки това обаче хора, на които се е отдало успешно да встъпят в брак, твърдят, че в живота няма нищо по-приятно. На кого да вярваме тогава?
Интересното е, че с тези, които приемат брака за нещо много приятно, са съгласни и учените. Те доказват с цифри и факти, че хората, които живеят не сами, а създават семейство, живеят по-здравословно и по-дълго. Същите учени провеждат редица изследвания и изясняват какво трябва да се прави, за да се сведе рискът от неуспешен брак до нулата и да се постигне максимално щастлив и устойчив брак. И така.

Встъпвайте в брак само с приятел
Проучване на доктор Джон Хъливел, проведено под егидата на американското национално бюро за икономически изследвания, показва, че най-здравите бракове са възможни само при хората, които се явяват добри приятели. Утакива двойки нивото на щастие и удовлетвореност след сключването на брака расте, докато у тези, които не са били приятели, е обратното – пада. Така че в началото, казват анализаторите, станете приятели.

Омъжете се след 23
Социологът Ариел Купърбърг от университета в Пенсилвания изяснява, че ако бракът е регистриран, след като влюбените са навършили 23 г., рискът от развод е само 30%. Ако цифрата все пак ви се вижда висока, имайте предвид, че браковете, сключени във възраст между 18 и 23 г., се разпадат в 60 на сто от случаите.
И което е интересно: като главна причина за ранните разводи учените определят не класическото „липса на опит за поддържане на отношения“, а нещо съвсем просто – младите си избират неподходящ партньор и встъпват в брак с хора, които изначално имат съвсем малки шансове да създадат крепки отношения. Колкото по-големи ставаме, толкова по-правилно избираме подходящия партньор, е изводът на учените.

Живеещите заедно се дразнят един от друг
В това няма нищо ново и ако ви се е случвало съвместното жителство – дори да не е с човек, а с домашен любимец, знаете, че е така. Когато ни се случи да се влюбим, започваме да мислим, че в този човек всичко е прекрасно – дори начинът, по който се храни или пък навикът да не затваря чекмеджетата до края. Американският психотерапевт Елин Бадър дълги години се занимава с това да помага на новобрачни да не се разведат през първите години от съвместния живот. Главният съвет, който тя дава на тези, които планират да се омъжват, е… да не правят това. Живеем в 21-вия век и преди всичко трябва да сме убедени, че именно с този човек искаме да проведем остатъка от живота си. В кръга на шегата, но и с доза сериозност Елин твърди, че нищо не убива любовта така, както… незатворената тубичка с паста за зъби. Ако ви се отдава да живеете заедно и да не се дразните за битови детайли, тогава е възможно действително да сте един за друг, казва психотерапевтът.

Любовта продължава не повече от година
Италианският доктор Енцо Емануел обяснява, че любовта, каквото и да ни говорят античните поети, не е вечна. Ако разбира се под любов разбираме онова състояние, в което за нищо друго, освен предмета на своето обожание не можем да мислим. И естествено да изпитваме физическо влечение всеки път, когато се оказваме до този човек. Докторът твърди, че това състояние продължава примерно една година, а после у всички – без изключение, преминава. Затова преди решението за брак трябва да се даде воля на разума, да се анализира всичко и да се проумее можете ли вие да живеете с този човек, когато престанете – рано или късно, да го обичате. И ще може ли той да бъде ваш приятел и партньор, когато страстта угасне.