16 психологически прийома, с които да се харесате на околните

16 психологически прийома, с които да се харесате на околните

Защо някои хора от пръв поглед привличат вниманието и се оказват интересни в очите на другите? Дали работата е само в широката им усмивка или в открития поглед? Вероятно и вие в някои моменти сте си задавали подобни въпроси. Психолозите са формулирали 16 психологически трика, с които можете и вие да се харесате на околните. За какво иде реч, пише businessinsider.

Копирайте поведение

През 1999 г. учени от университет в Ню Йорк провеждат изследвания, доказващи, че т.нар. «ефект на хамелеона» действително работи. 72-ма човека изпълнявали задача в двойка с непознати, половината от които по молба на изследователите копирала поведението на изпитаемите, а другата половина – не. В крайна сметка участниците в експеримента, чието поведение било копирано «огледално», съобщили, че партньорите им са им се понравили и биха искали да продължат общуването си с тях.

Така че използвайки в общуването с новия шеф някои негови «фирмени» жестове и мимики, или повтаряйки позата му, можете бързо да спечелите неговото благоразположение. Главното е да не прекалявате с копирането.

Старайте се по-често да попадате в погледа на другите

По данни на изследване на университета в Питсбърг на нас са ни по-симпатични хората, които по-често виждаме, дори те да са непознати. В рамките на експеримента 4 момичета, неизвестни на другите студенти, посещавали занятията в университета. Двете идвали често, другите две – рядко. После на студентите били показани фотографии и ги помолили за оценка. Онези, които изпитаните виждали по-често на занятията, били оценени по-високо.

Правете комплименти

В книгата си «Проект на щастието» адвокат Гретхен Рубин пише: «Всичко, което вие говорите на другите хора, влияе на това как околните виждат вас». Този научно доказан феномен се нарича спонтанен пренос на качества. Околните асоциират комплиментите, които им правите, с вашия собствен характер. Този феномен работи и обратно: ако вие постоянно се изказвате негативно за другите, на вас започват да ви приписват отрицателни черти.

Излъчвайте позитив

По данни на изследване на университета в Охайо хората безсъзнателно улавят емоциите на околните. С други думи, настроението на събеседника винаги се пренася и върху нас. Искате да направие добро впечатление? Демонстрирайте положителна настройка.

Бъдете дружелюбни и компетентни

На нас по принцип ни харесва, когато професионалистите се оказват хора, приятни и открити в общуването. Ейми Кади, психолог от Харвард, твърди, че в бизнеса е важно в началото да се прояви дружелюбност и откритост, а след това да се демонстрира компетенстност по важни въпроси. Тогава хората отначало ви се доверяват, а после спечелвате и тяхното уважение. Според Кади «това е заложено в нас от древни времена, когато за преживяването най-важното е било спечелването на доверието на роднините».

Не се стремете да бъдете съвършени

Елиът Арансон от Тексакия университет доказва, че нашите грешки и несвършенства подобряват мнението на околните за нас, а идеалните хора плашат със своята недосегаемост. В хода на експеримента студенти слушали запис на викторина. Участник, който правилно отговарял на въпросите, но в края случайно разсипал кафето си, завоювал повече симпатии, отколкото друг, който се държал безупречно и не допуснал нито една грешка.

Слагайте акцент върху общите възгледи

По данни на класическо изследване на Теодор Нюкомб хората считат за по-привлекателни онези, които приличат на тях. Този ефект се нарича привличане по прилики. На нас ни е приятно, когато някой споделя нашите политически възгледи или примерно музикален вкус. Вероятно е да се сближите с човек, който поддържа същия футболен отбор. Според учени от университета във Вирджиния на нас повече ни харесват хора, които като нас се отнасят към нещо крайно отрицателно.

Случайно докосване

С този психологически трик трябва да бъдете особено внимателни: докосването трябва да е леко, ненатрапчиво, едва залебележимо. Доказано е, че то въздейства на събеседника на подсъзнателно ниво и го заставя да приеме част от вашата топлина. Учени от университета в Мисисипи изясняват, че сервитьорите, които в процеса на обслужване са докоснали клиентите си, получават по-голям бакшиш.

Усмихвайте се искрено

Многобройни изследвания потвърждават: усмивката действа обезоръжаващо. На сайтовете за запознанства ползвателите разглеждат най-много профилите на хората, които се усмихват. Освен това усмивката при първа среща помага на човека по-добре да ви запомни.

Възприемайте човека така, както той иска

На всеки е приятно, когато вашето мнение за самите вас съвпада с виждането на околните. Специалисти от Станфордския университет провеждат редица експерименти на тази тема. Участници с адекватна и занижена самооценка общували с непознати. Предмет на разговора била личността на изпитваните. В крайна сметка хората с позитивно самовъзприятие изказали желание да дружат с тези, които са ги похвалили. А участниците с ниска самооценка предпочели критиците. Учените свързват това с факта, че ние винаги искаме да получим предсказуема обратна връзка.

Споделете тайна

Стратегията на саморазкритие е най-простата и действена техника в построяването на отношения. Естествено не е нужно да разкривате душата си в детайли пред непознат човек. Отначало обсъдете новостите, последните киноновини, примерно, после разкажете нещичко за себе си и едва тогава споделете нещо по-лично. Така се създава усещане за близост и събеседникът ви по-лесно ще ви с довери в бъдеще.

Позволете на събеседника си да разкаже за себе си

По данни на експеримент на Харвардския университет разговорите за себе си, за любимите, носи не по-малко удоволствие от храната, парите и секса. Позволете на събеседника си да разкаже нещо за себе си и използвайте тактиката на активното слушане: кимвайте с глава, потвърждавайте, уточнявайте детайлите. Така у него ще останат най-приятните спомени за разговора ви.

Покажете, че можете да пазите тайна

Ако са ви доверили конфиденциална информация, дръжте си езика зад зъбите. Така ще създадете имиджа на надежден човек. В съвремения свят хората повече от всичко ценят онези, на когото можеш да се довериш.

Проявете чувство за хумор

По данни на многоборйни социологически изследвания повечето хора отбелязват чувството за хумор като задължително качество в търсене на партньор. Главното е да се шегувате уместно и непошло.

Бъдете открити за общуване

Според психолога Джим Тейлър емоционалната откритост може да обясни защо човек изглежда привлекателен в очите на околните. Разбира се подобно поведение може да се окаже рисковано, тъй като ви прави донякъде уязвими: никога не е ясно можем ли напълно да се доверим на събеседника. Но понякога такъв риск може да бъде оправдан.

Давайте си вид, че харесвате събеседника си

Когато мислите, че един човек е разположен към вас, той започва да ви се харесва. Така работи феноменът на взаимната симпатия. Освен това, когато предполагаме, че човекът е длъжен да се отнася към нас добре, ние отрано започваме да се държим към него открито. Така ние несъзнателно повишаваме шансовете да направим добро впечатление. Ако не сте уверени как се отнася събъседникът към вас, давайте си вид, че вие го харесвате. Може и той да започне да ви симпатизира.