Гените и позитивното мислене правят хората столетници

Гените и позитивното мислене правят хората столетнициЖана Луиз Калман е смятана за една от най-старите хора, живели някога на Земята, чиито дати на раждане и смърт са документално потвърдени. Тя е поставила световен рекорд по продължителност на живот – 122 години и 164 дни. Изглежда, на съдбата се е харесал начинът на живот на мадам Калман.
Тя е единственият известен човек, стигнал до 120 години. И освен това е запазила титлата „най-стар жив човек на Земята” по-дълго от който и да е друг дълголетник.

История
Жана е родена е в Арл, град в Югоизточна Франция, на Лазурния бряг. Била е само на 14 години, когато в Париж издигат Айфеловата кула. По онова време се среща с Ван Гог. „Той беше мръсен, лошо облечен и намръщен”, казва Жана за художника в интервю през 1988 г., когато се отбелязват 100 години от рождението му.

На 85 години тя се занимава с фехтовка, на 100 кара велосипед. На 114 години играе самата себе си във филм, посветен на лудия холандски художник, на 115 години преживява операция на бедрото; спира да пуши чак на 117 години. Не защото се чувства зле, но е изгубила зрението си и й е досадно всеки път да моли да й дадат огънче.

Гримаси на съдбата
На 90 години Жана, която няма наследници, сключва договор с 47-годишния юрист Рафри – той трябва да наследи дома на старицата срещу месечна рента, която трябва да й плаща до нейната смъртт. Цената на къщата е приблизително равна на сумата, която той би изплатил за 10 години. Съдбата обаче пак играе собствените си игри. Рафри не само плаща на Жана в продължение на 30 години, но и умира преди нея на възраст 77 години, а изплащането на рентата, според закона, продължава вдовицата му.

До последните си дни мадам Калман запазва остротата на ума си. Когато навършва 120 години, я питат какво бъдеще я чака. Тя дава гениален отговор: „Много кратко”.

Тайните на Жана
Изследователи отбелязват, че Жана Калман далеч не е живяла здравословно – близо 90 години пуши и изоставя цигарите след операция. В монографията на Института за демографски изследвания „Макс Планк” се отбелязва, че тя е изключение сред дълголетниците – повечето не пушат или пушат много малко.

Французите се шегуват, че причината за дълголетието на мадам Калман е нейната диета – тя изяжда около 1 кг шоколад за седмица и редовно си пийва вино. Жан-Мари Робин казва, че най-вероятно тайната на Калман е в нейното позитивно отношение към живота: „Ако не можете да промените нещо, нека да не ви пука за това”.

Самата Калман е смятала, че причината за дълголетието й е в редовната употреба на зехтин и плодове. „Тя не е правила нищо особено, за да бъде в добро здраве”, смята Робин. Той установява, че много от роднините й са преживели повече от средната възраст, макар че само тя надминава стоте години.
Като изключим обаче пушенето, Калман има всички качества, характерни за дълголетниците. Към тях се отнася добрата генетика (в рода й е имало дълголетници) и полът: почти всички хора, достигнали 115 години, са жени. Характерно е също, че никой от дълголетниците не е страдал от затлъстяване. Калман винаги е спортувала – тенис, колоездене, фехтовка.

Шоколадът ли е разковничето?
В своето изследване на столетниците учените от Университета за демографски изследвания „Макс Планк” отбелязват, че не са открили нито едно общо качество за всички тези хора, освен добрата наследственост. Сред тези хора е имало хора от различни раси и националности, произхождащи от богати или бедни семейства; такива, които са се трудили цял живот за насъщния и хора, които нямат и един работен ден като Калман, и работници, фермери.
Повечето от дълголетниците са яли много шоколад. Възможно е точно в неговите благотворни антиоксидантни свойства да се крие част от тайната на дълголетието.

Да видим правилата на Жана Калман:
• Всяка възраст си има свое щастие и свои проблеми.
• Младостта е състояние на душата, а не на тялото. Затова аз все още съм младо момиче, просто през последните 70 години изглеждам не толкова добре.
• Аз имам само една бръчка – сега седя върху нея.
• Всички бебета са прекрасни.
• Бог май ме е забравил!
• Влюбена съм във виното.
• Усмихвайте се винаги! Така обяснявам причината за своето дълголетие.
• Ако в някой момент не можете да направите нищо, не преживявайте.
• Имам огромно желание да живея и добър апетит, особено обичам сладичкото.
• Никога не използвам спирала за мигли, понеже често се смея до сълзи.
• Виждам зле, чувам зле и се чувствам зле, но всичко това са дреболии.
• Струва ми се, че ще умра от смях.
• Аз имам железни крака, но ако бъда откровена, те май нещо започнаха да ръждясват.
• Получавах удоволствието си при всеки удобен случай, съблюдавах моралните принципи и няма за какво да съжалявам. Провървя ми.
• След едно интервю кореспондентът за довиждане й казва: „Ще се видим! Може би догодина…” На което Калман отговаря: „Ха, защо не? Вие изглеждате доста добре!”