Астрономите откриха друга Земя в съзвездието Лебед

Астрономите откриха друга Земя в съзвездието ЛебедС помощта на телескопа „Кеплер” астрономите откриха планета, близка по размери със Земята, която се върти около звезда, подобна на Слънцето. Според експертите на НАСА е възможно на планетата да има живот. При това „Кеплер” показа и други потенциално обитаеми планети в Млечния път.

Откритата екзопланета, която учените нарекоха Кеплер 452b (имената на всички подобни планети са по названието на телескопа, с който ги намират), е в така наречената обитаема зона. Днес на астрономите са известни едва 10-15 такива планети.

Разположението в обитаема зона означава, че орбитата на планетата е отдалечена на определено разстояние от звездата, което осигурява температура на нейната повърхност, позволяваща водата да се намира в течно състояние. Както и че на повърхността не е прекалено горещо, нито прекалено студено. Това създава условия на подобна планета да съществува белтъчен живот, ето защо откритието се смята за толкова важно.

Откритата планета е в система, най-близка от известните досега до параметрите на системата Земя-Слънце. Тя се върти около звездата Кеплер 452, намираща се в съзвездието Лебед. Звездата е от същия звезден клас като Слънцето. Кеплер 452 обаче е с 1,5 милиарда години по-стара от Слънцето, по-ярка е с 20 на сто и е по-голяма в диаметъра си с 10 на сто. Периодът на завъртането на планетата Кеплер 452b около звездата е 385 денонощия. Планетата има диаметър, който е един и половина пъти по-голям от земния. Размерите на Кеплер 452b и нейната маса, близка до земната, изчислена чрез периода на въртене около звездата, дават на астрономите право да предположат, че на повърхността на откритата планета има планини, както и на Земята.
Kepler-452b е 1030-ата екзопланета, чието съществуване е научно потвърдено.

Снимка: NASA