Добре дошли на борда, или историята на една професия

Добре дошли на борда, или историята на една професияВсяка година на 12 юли се отбелязва професионалният празник на стюардите и стюардесите в гражданската авиация – една от обвитите с романтика професии, която съществува повече от 80 години.

Смята се, че тя е възникнала в Германия през 1928 г., когато на борда на самолета било решено да се вземе човек, който да се грижи за обслужването по време на полета – така нареченият стюард. Дотогава с тези дейности се занимавал вторият пилот в самолета, но това било доста рисковано от гледна точка на сигурността на полета. В началото тези функции се изпълнявали изцяло от мъже, най-често бивши сервитьори от скъпите ресторанти.
През 1930 г. обаче в САЩ възниква идеята за тази работа да бъдат привлечени красиви момичета – това трябвало да бъде допълнителна реклама за пътуването със самолет.

Има и още един сериозен мотив да се предпочетат представителки на прекрасния пол – те тежат по-малко, което е било от огромно значение за самолетите в онези времена. За първа стюардеса в историята на авиацията се смята Елен Чърч (Ellen Church, 22 септември 1904 — 22 август 1965) от щата Айова. Първият й полет на тази длъжност бил на 15 май 1930, на борда на самолет на United Airlines по рейса Сан Франциско – Шайен. Елен има завършени курсове за медицински сестри, а отделно взема уроци по управление на самолет, което се оказва решаващ аргумент в нейна полза, когато предлага услугите си на авиокомпанията. Поръчват й лично да набере първата група за подготовка на бъдещите стюардеси. Това са седем медицински сестри на възраст до 25 години и с тегло не-повече от 52 кг.

В наши дни теглото на стюардите и стюардесите не е толкова важно. Но при подбора на персонал често се използва принципът на трите „О”: образът отвън (реч, мимика, грим, привлекателност); образът отвътре (наличието на необходими черти на характера); образът в професията (професионалните знания и навици).

Основното задължение днес е да осигуряват безопасността на пътниците по време на полет. Както и да направят така, че хората на борда да се чувстват комфортно.