15 съвета как да вземем щастието в собствените си ръце

15 съвета как да вземем щастието в собствените си ръцеНикой на планетата не е отговорен за вашето щастие. Нито мама, нито татко, нито съпругът или съпругата, партньорите, децата, приятелите… Вие и само вие – казва известната американска журналистка Реджина Брет.

Трябва само да решите да бъдете щастливи. Да насочите сили към създаването на онзи живот, който искате. Опийте да започнете веднага – осъзнайте кое ви прави щастливи и го избирайте всеки ден.

Мъжете и жените биха били много по-щастливи, ако можеха да прочетат собствените си мисли, да изпълняват желанията си и да удовлетворяват потребностите си. Жените например знаят, че мъжете не могат да четат мисли, но все пак подбутват своите мъже, приятели, любовници да се опитат да изпълнят този неосъществим подвиг.

Да вземем Деня на св. Валентин – пълен с най-жестоките разочарования (може би след Нова година и рождения ден). Колко жени знаят съвсем точно какво искат, но не дават ни най-малък знак на своите любими? Ти искаш шоколад, той ти подарява бельо. Ти искаш билети за театър – той те води на баскетбол. Ти искащ вечеря на свещи – той се връща с пакет фаст фуд у дома.

Защо аз просто не си казах какво искам? Защото, когато набирах смелост да си разкажа желанията и нищо не получавах след това, се чувствах опустошена. За да избегна усещането за отказ, пазех желанията си в тайна. Ако не произнесеш нещо, все остава шанс да получиш желаното. Жените често играят такава странна интелектуална игра и почти винаги я губят.

Аз научих тайната. Когато някой пита какво искаш, вместо да отричаш наличието на желания, вместо да криеш своята мечта от страх, че няма да я получиш, опитай следното: попитай себе си какво ще те зарадва наистина. Не се спирай на един-два отговора. Обмисли три варианта, всеки от които ти харесва, и ги предложи. Така твоят любим ще има избор, а ти във всеки случай ще спечелиш.

Когато става дума за срещи, работа, брак, възпитание на децата и всякакви други отношения, в които участвате, можете точно така да вземете щастието си в собствените си ръце, защото никой освен вас самите, не е в състояние да ви направи щастливи.
Когато чувствате, че не можете да се отървете от страха, унинието, усещането за лоша съдба, мъката или самосъжалението, просто се спрете и се попитайте: \“Искам ли да съм щастлив(щастлива)?\“
Отговорът не може да е „Да, но…”
В този случай няма никакво „но”.

Всичко зависи от вас
Тук и сега изберете своето щастие. Когато почувствате, че дълго сте в настроение, което не ви харесва, попитайте се: „Какво би направил сега щастливият човек?” Тренирайте да бъдете щастливи. Дръжте се така, сякаш сте щастливи.

Направете щастието част от своя всекидневен и седмичен график. Всяка седмица освобождавайте време да се поглезите. Изберете си един част в календара. Наречете го часът на красотата. Часът на приятните вълнения. Часът на умиротворението.

Представете си един идеален ден и се опитайте да го изживеете. Облечете любимите си дрехи. Поспете или пък останете будни до късно. Изяжте пица за закуска. Създайте си ваш ден на мечтата – само на вашата.

1. Идете на масаж. На педикюр. Развихрете се – оцветете всеки нокът с различно червен лак. Купете си ново бельо. Вие заслужавате най-доброто.
2. Звъннете на приятелите си и организирайте вечер в стил „елате, в каквото сте облечени”. Помолете всеки да донесе шоколад като входен билет.
3. Създайте у дома светилище – лично ъгълче, в което да можете да се молите, мечтаете, творите. Преместете креслото. Направете икебана от листа на папрат или венец от теменужки.
4. Сложете любимите си книги на видно място. Свийте се на кравай и четете сонети за любовта.
5. Вземете си вана с плаващи свещи. Наберете свежи цветя и ги сложете на шкафче до леглото си.
6. Докоснете веселата струна – гледайте ситуационни комедии, купете си комикси.
7. Организирайте си среща със себе си. Планирайте цяла „само ваша” вечер. Поръчайте си любимото вино, мезе, основно ястие и десерт. Когато сервитьорът попита дали сте сами, кажете: „Да!” с ликуване, а не с неудобство.
8. Послушайте музиката, която ви харесваше в гимназията. Запишете си диск с любими песни. Наречете го „Саундтрак към моя живот”.
9. Спомнете си и запишете двадесет и петте най-важни събития, които са ви се случили. После избройте двайсет събития, за които мечтаете, изберете едно от тях и направете нещо, за да му помогнете да се осъществи.
10. Напишете си писмо от себе си, когато бяхте на шест. Какво щеше да каже някогашното дете на вас, вече пораснали?
11. Вземете дебел цветен тебешир и пишете с лявата ръка (а ако сте левичар, пишете с дясната).
12. Разместете мебелите в спалнята. Нека в нея прониква повече слънчева и лунна светлина. Сложете цветни гирлянди в ъгъла.
13. Подслушайте собствените си разговори със себе си. Ако са неприятни, изменете ги. Напишете нов сценарий.
14. Разхвърлете из къщата позитивни твърдения. Скрийте ги в кутия за ръкавици, в аптечката, в хладилника, в кутията за чорапи.
15. Съберете всички луди и весели снимки в албум, или пък направете колаж с лицата на хората, които ви обичат повече от всички.

Погрижете се за своите желания и потребности и не възлагайте надежди на другите. Вече няма да отивате при тях с неизпълнени копнежи. Ще ги утолите преди това и даже ще има какво да споделяте и да заздравите отношенията си.

Вашето щастие е във ваши ръце – приемете това и се зарадвайте. Вие сте официално назначени за изпълнителен директор на собствената си съдба. Един приятел ми беше казал: ти можеш да си щастлив или нещастен. И едното, и другото изисква еднакви усилия.

От книгата на Реджина Брет „Бог никога не спи”