15 характеристики на истинския мъж. Как да го открием?

15 характеристики на истинския мъж. Как да го открием

Да, това не е никак лесна работа. Мъже много, ама колко от тях са истински? И как да намерим своята половинка? Вижте 15 черти, които характеризират истинския мъж.

Той не се оправдава

Ако мъжът сам решава какво и как да прави, той в пълна степен отговаря за своите постъпки и дела. И да последствията им също. Ако нещо не е станало както трябва, сме свикнали да се извиняваме. Истинският мъж може да се извини, но не се оправдава. Само не бъркайте оправданието с обяснението – между тях има тънка разлика, но все пак я има. Разликата е в интонацията.

Той довежда всичко до край

Всичко освен онова, което е абсолютно лишено от смисъл или е вредно. Ако е нещо сериозно, то започнатото трябва да се довърши от истинския мъж. Това е въпрос на елементарна дисциплина, а без нея животът би могъл да излезе от релси.

Той не се бои

Истинското благородство не познава страха, казва гениалният Шекспир. Безстрашието дава много, например увереност в себе си, и избавя от доста неща – примерно от склонност към смущение. Отсъствието на вътрешен страх позволява да приемаме другите такива, каквито са, и да не се дразним и възмущаваме от чуждото поведение. Ако мъжът не се бои и е уверен в себе си, той няма да излезе извън нерви от някоя дреболия. В края на краищата какво го бъркат чуждите недостатъци?…

Той не унижава

Ние всички сме равни. Ако някой смята друго, това е негово право, докато това право не засяга чуждите права. Нашите права. Опитите някой да бъде унижаван трябва да бъдат пресечени моментално. Става дума за отстояване не само на собствените интереси, но да бъдат защитени и онези, които се нуждаят от това. Да се застъпиш за оскърбения е въпрос на чест за истинския мъж. Главното е това да става без повишаване на глас.

Той не клюкари

Пускането на сплетни може да се смята за нещо нормално, но в крайна сметка е отвратителна черта, която буквално изсушава душата. Истинският мъж не се занимава с клюки и умее да държи езика си зад зъбите. Ако няма какво да каже, по-добре е да замълчи.

Той цени семейството

„Семейството – това е най-важното на света. Ако нямате семейство, смятайте, че нямате нищо. Семейството е най-силната ви връзка през целия живот”. Думите са на гениалния актьор Джони Деп, макар той самият да не е строг последовател на тази максима. В актьорските среди обаче нещата са поставени по друг начин, знаем.

Той се държи прямо

Да бъдеш във форма не означава само да си свеж, бодър, действен. Важно е да се държиш прямо. При това – буквално. Да назоваваш нещата такива, каквито са. С истинските им имена. Не да усукваш и да шикалкавиш. Ние, естествено, сме живи същества и имаме някакво чувство за мярка. Затова не е необходимо да си неестествено прям и да влизаш с рогите напред. Истинският мъж знае какво е да се държиш прямо спрямо другите.

Той не унижава

Той не си позволява да унижава себе си и в никакъв случай не си позволява да се надсмива над когото и да било. Желанието да унизиш някого издава слабостта ти. Особено ако в качеството на унижавани влязат по-слаби хора. В края на краищата, ако ти стиска, опитай да се надсмееш над по-силните от теб.

Той не хленчи

Дай да си признаем – всички хленчим в определени ситуации. И всички знаем, че това не е хубаво. Въпросът е в това как се възприема нашият хленч. Ако:
– За вашите близки хленченето минава в графата „нека той се изговори”.
– Хленченето не дразни.
При това положение нещата като цяло са нормални. Главното в случая е отношението на самия мъж към тази привичка. В дозировката също. Съгласете се: ако мъжът „се изговаря” всеки божи ден и по-често, това е сериозен проблем за околните, колкото и да са му близки те. Възможно е тогава мъжът не просто да хленчи, а да е в депресия и да се нуждае от професионална помощ.

Той не се обижда

Истинският мъж не може да бъде обиден. Може да бъде оскърбен, но това вече е нещо съвсем различно. А обидата… Силата е в отсъствието на реакция на дразнителя и това за никого не е тайна. Затова може да обиждате колкото си искате истинския мъж – това в крайна сметка е безсмислено. Добре е все пак да помните, че мъжът, дори да е неспособен да се обиди, при всички случаи си прави изводи за вас и ви пише характеристика. За себе си. За бъдещите ви отношения.

Той не тъгува

Недостижима черта, към която всеки по-скоро се стреми, отколкото да се комплексира от нейното отсъствие. Всъщност да си винаги весел и позитивен е не по-малко подозрително, отколкото ако си винаги унил. Хората въобще – не само мъжете, не са машини и са подложени на различни състояния. Но истинският мъж така или иначе се стреми към светлата страна на нещата.

Той знае мярката на шегата

А какво означава да не я знае? Простичко казано – подобен мъж или е буквално лишен от чувство за хумор, или не знае мярката. А ако тези две неща са се съчетали у един мъж, работата е лоша. Истинският мъж има чувство за хумор и знае къде, с кого и колко да се шегува.

Той не се суети

Истинският мъж не се суети, а взема бързи решения. Това се оценява от околните, които виждат в негово лице уверена личност. Този мъж знае какво трябва да се направи и го прави.

Той не се безпокои за собствените си качества

Истинският мъж знае какво представлява и няма да се обърка и разстрои, ако някой се опита да му каже, че не е истински мъж. В случая е важно мнението само на двама души: неговото собствено и на жената до него. Останалите оценки просто могат да преминат край ушите му.

Той понася неуспехите

Няма човек, който да жъне само успехи. Неуспехите са част от нашия жизнен път и са нещо нормално. С това е наясно истинският мъж, който знае какво е неуспех и как да се справи с него, за да снижи силата на удара му. Истинският мъж понася неуспехите и се учи от тях – те го правят по-силен и по-уверен.