Не пазим ли прекалено много децата?

Не пазим ли прекалено много децата?Оказва се, че ние, възрастните, сме се вживели прекалено много в стремежа си да направим безопасни игрите на децата на улицата. Спомнете си как подскачаме, когато те се катерят по дърветата, как им викаме, когато се люлеят далеч от нас – ние непрекъснато контролираме детската активност и едва ли не водим битки с местната община, ако детските площадки ни се сторят недостатъчно безопасни.

Нещата се оказват малко по-различни – в резултат на прекалените ни грижи децата ни растат като цветя в саксия и се лишават от куп полезни навици. Това са проверили в свое изследване учените. Рискът да получат травма по време на игра на открито е полезен за здравето на рожбите ни. Нещо повече – това развива тяхната креативност, подобрява социалните им умения и издръжливостта. При това децата, които са оставени активно да лазят, да скачат, да се катерят, да изследват местността и даже да се бият (о, ужас!) впоследствие показват много по-добро физическо и социално здраве.

Това са данни от изследване на учени от Университета в Британска Колумбия и на Института по изследване на детето и семейството при Детската болница в Британска Колумбия (Канада). Специалистите проучили взаимната връзка между „рисковите игри” на открито и здравето на децата. Те стигат до извода, че независимо от възможността да получат травма или да се сблъскат с нечия агресия от връстниците си, като цяло този опит е много положителен.

„Условията на игра, които създават рискове, водят до увеличаване на времето за игра, подобряват социалните взаимодействия на децата, повишават тяхната креативност и устойчивост. Нашите резултати показват, че е много важно да се поощряват такива игри, защото те укрепват здравето и са част от активния начин на живот”, – казва авторът на изследването Мариана Брусони.

Според експертите терените с дървета и храсти с различна височина дават възможност на децата да избират как да играят. Те им позволяват повече за разберат са съществуващите рискове и за това, което сами могат да използват. В същото време стандартите за сигурност на детските площадки днес подразбират практически пълно изключване на рисковете за децата, което в известна степен ги ограничава в пълноценното им развитие.