Класическата музика помага за релакс

Класическата музика помага за релаксАко трябва да се успокоите и да се отпуснете, добър начин е да послушате произведение на Джузепе Верди или на Лудвиг ван Бетховен. По данни на британските учени, тяхната музика е почти лечебна – тя може да намали кръвното налягане, за разлика от поп музиката, рока или джаза.

Творбите на Верди, по-бавните моменти в Симфония № 9 на Бетховен и от операта „Турандот” на Джакомо Пучини отлично могат да успокояват. Има и научно обяснение за това – те съдържат повтарящи се 10-секундни цикли в мелодията си, съответни на вълните на кръвното налягане при човека. Тези резултати от свое изследване представи проф. Питър Слейт от Оксфордския университет във Великобритания на конгреса на Британското сърдечно съдово общество в Манчестър. Професорът пояснява, че човешкият организъм „измерва” кръвното налягане след всеки удар на сърцето и изпраща сигнали към мозъка, който пък отправя контролната информация към сърцето. Това става веднъж на 10 секунди.

Затова музикалните творби с подобни цикли от 10 секунди, съвпадайки с естествения ритъм на кръвното, оказват успокояващо действие.
Между другото, специалистите откриват също, че прочутата молитва „Ave Maria”, прочетена на латински, също има 10-секунден ритъм и води до подобряване на кръвното след 50 повторения – точно толкова пъти я четат при католическите богослужения в Италия.

При по-ранни изследвания става ясно, че човек работи по-ефективно, когато слуша музика. Класическата и неутралната фонова музика подпомагат работата с цифри, а съвременната поп музика повишава скоростта на работата. И нещо още по-любопитно – класическата музика, която слушаме, може да промени вкуса на шоколада, който ядем в същото време.