Как ни влияят магнитните бури

Как ни влияят магнитните буриМагнитните полюси са разположени близо до географските, но не съвпадат с тях. Тоест, стрелката на компаса всъщност не показва северния географски полюс, а северния магнитен. Това не пречи на ориентацията. Магнитните полюси обаче не са стабилни, за милионите години съществуване на нашата планета магнитното поле на Земята се променя, магнитните полюси са се премествали и според някои учени, дори са сменяли местата си.

Магнитното поле непрекъснато прихваща положително и отрицателно заредени частици, които се движат по линиите на напрегнатост на полето и образуват външния радиационен пояс на Земята. При повишена слънчева активност този поток е по-интензивен. А при максимум активност върху нашето светило възникват изригвания, от които в космоса се изхвърля огромно количество разтопено вещество. Част от него, движейки се със скорост до 1000 км в секунда, достига земната атмосфера за 1-2 денонощия. Този поток дестабилизира магнитното поле на земята и неговите характеристики се променят. Точно това е магнитната буря.

Изследователите са установили, че „животът” на Слънцето се състои от цикли с продължителност 11 години. Всеки цикъл има свои особености. Сегашният например се отличава с аномално висока активност.

В зависимост от силата си магнитните бури влияят на цялата наша дейност. Възможни са нарушения на радио и мобилните връзки, проблеми в телетранслацията, срив в работата на системите за навигация, натрупване на положителни заряди върху тръбопроводите и трансформаторите. Затова наблюдаването и прогнозирането на магнитните бури е много важна задача.

Магнитните бури влияят и върху здравето ни. Статистиката сочи, че в подобни периоди се увеличават инфарктите и сърдечните пристъпи, много хора изпитват непонятна умора, слабост, неприятни усещания. Слаби магнитни бури, които не влияят особено на здравето, има на всеки 2-3 месеца. Здравите хора със слаба метеочувствителност нямат никакви неприятни усещания в това време.

За съжаление, не винаги може да се прогнозира слънчевата активност. Има определени закономерности, установени от учените, но „графикът” на магнитните бури не винаги се поддава на предсказване. Реално колебанията на магнитното поле могат да се предскажат 12 часа преди началото им, а максимум – 1 денонощие преди това.

През 30-те години на миналия век френски изследователи установяват, че в дните, когато се наблюдават сривове в работата на една от телефонните станции на Ница, нараства броят на инсултите и инфарктите на миокарда при възрастни и болни хора. И колкото по-зле работи телефонната станция, толкова повече обаждания има за спешна лекарска помощ. Тогава учените още не са знаели за магнитните бури, но вече предполагали, че между затрудненията в телефонната връзка и скока на определени болести има ясно изразена връзка.

Руски и германски учени от миналия век също формирали хипотеза за това, че по време на магнитна буря се увеличава броят на нещастните случаи (особено свързани с транспорта) и на производствените травми. При това скокът се наблюдава на втория ден след слънчевото изригване. Един от руските лекари забелязва, че по това време се увеличава и броят на самоубийците – около 4 пъти повече в сравнение с обикновените дни.

При магнитна буря се активизират следните неприятни симптоми – мигрена, тахикардия, нарушения на съня, обща отпадналост, повишаване или намаляване на кръвното налягане, главозамайване, болки в ставите и мускулите, нарушение в координацията на движенията. Чрез анализи е установено, че при хората, чувствителни към метеорологичните промени и при хората с крехко здраве се наблюдава сгъстяване на кръвта – образуват се агрегати от кръвни клетки.

Тази аномалия нарушава газообмена в клетките и тъканите, което влошава самочувствието. На магнитните бури реагират до 75 на сто от жителите на планетата. Понякога реакциите възникват още преди възникването на магнитната буря, тоест – в мига на слънчевото изригване. Засега няма научно обяснение на този факт.

При висока метеочувствителност е полезно да се посъветвате с лекар. Има подходящи медикаменти, които облекчават адаптацията към промените в магнитното поле и подобряват самочувствието. Има и специални биодобавки, както и традиционни препарати, които подобряват самочувствието, стабилизират обмяната на веществата и нормализират кръвното налягане. Но само лекарят може да ви каже кои от тях да изберете и как да ги приемате.

Ако сте метеочувствителни
В полза може да ви бъде фитотерапията. Билковите отвари и настойки действат леко и постепенно, като подпомагат приспособяването на организма към промените в околната среда. Правилно подбраните билки ще ви помогнат да се справите с проблема.

Постарайте се максимално да разтоварите организма преди магнитна буря. Храната трябва да е ниско калорична, като едновременно съдържа необходимите за организма вещества. Избягвайте продукти с много консерванти, оцветители и друга химия. Шлаката в организма влошава самочувствието и затруднява адаптацията.

Пийте достатъчно течности през деня – билкови отвари, зелен или черен чай, минерална вода, компот и др. Не злоупотребявайте с подсладителите и захарта, по-добре добавете мед в напитката си.

Недостатъкът на витамини отслабва имунитета и провокира хроничните заболявания, отнема от силата ви. Яжте повече пресни плодове и зеленчуци, включете в менюто си нетлъсто месо и цитруси. По съвет на лекаря може да приемате и поливитамини.
Не злоупотребявайте с тонизиращите напитки, намалете кафето или изберете сорт без кофеин. Намалете или съвсем откажете цигарите. Изключете алкохола.

Ако влошеното самочувствие по време на магнитна буря е съпроводено с нервност и безпокойство, опитайте да вдишате аромата на етерични масла. При вялост и апатия помагат контрастният душ и всекидневната гимнастика.

Понякога магнитната буря съвпада с началото на сериозно заболяване. Затова, ако продължавайте да се чувствате отпаднали, не прехвърляйте усещанията си на метеочувствителността, а се посъветвайте с лекар. Той при всички случаи ще намери начин да облекчи състоянието ви, а едновременно с това ще помогне да избегнете здравословния проблем.