Митове за мастурбацията

Митове за мастурбациятаПрез 1995 г. в САЩ производители на секс играчки обявяват месец май за Международен месец на мастурбацията. Традицията е жива и до днес.
Има две неща, които знаем със сигурност за мастурбацията: почти всеки го прави и никой не иска да си признае. В края на краищата, сексуалният живот е лична работа на всеки и не е необходимо да става достояние на обществеността. Но именно табуто, наложено на тема ласки сам за себе си, води до това, че нормалната и абсолютно безопасна проява е обрасла с огромно количество митове и легенди.
Ще се опитаме да опровергаем най-разпространените от тях.

Мит 1: Мастурбацията води до безплодие
Мастурбацията не води до безплодие, напротив, повишава вашите шансове да забременеете. Лекарите обаче имат две не маловажни предупреждения по темата. Първо, ония, които използват секс играчки за мастурбация, трябва да ги поддържат в отлична чистота, защото така ще бъдат избегнати всякакви рискове от различни инфекциозни заболявания, които наистина могат да станат причина за безплодие. Второ, в много редки случаи лекарят може да препоръча на мъжа да съкрати числото на мастурбациите, ако това е свързано с ниско количество на сперматозоиди в семенната течност.

Мит 2: Хора в сериозна връзка не се самозадоволяват
В процеса на еволюцията на отношенията между мъжа и жената се е стигнало до един напълно необоснован извод: ако са във връзка, двамата партньори трябва да изоставят всякакво самозадоволяване.
Смята се, че ако мастурбирате, имайки под ръка постоянен партньор, то не всичко във връзката ви е наред. Не се притеснявайте! Няма проблем дори да сте във връзка да изберете понякога ласките сами със себе си. Доказано е, че мастурбацията може да подобри секса с партньора – както физически, така и емоционално.

Мит 3: Мастурбацията убива желанието за секс
Напротив! Мастурбацията е един от най-добрите способи за опознаване на собственото тяло и за откриване на нови граници на собствената сексуалност. Този много личен процес помага за изследване на това какво ни харесва и какво не в леглото, като по този начин позволява да се получи по-голямо удоволствие с любимия човек.

Мит 4: Честото използване на вибратор води до привикване
Съществуват маса аргументи за и само няколко против относно използването на вибратор. Общият извод от дебатите: секс играчките не водят до зависимост, а тяхното използване може да се превърна само в отлично допълнение към вашия интимен живот.

Мит 5: Мастурбацията е причина за еректилна дисфункция
Не, не е вярно. Съществуват редица психологически и физически причини за мъжката „вялост“. Понякога желанието и възбудата попадат под влияние на тези фактори. Но нито мастурбацията сама по себе си, нито честотата й имат отношение към проблема.

Мит 6: Мастурбацията при подрастващите означава, че сте или хиперсексуални, или секс зависими
Много хора и сега живеят с мисълта, че ранната мастурбация при подрастващите е ненормално явление. Това не е така естествено, както е нормална играта на чичко доктор. Половите органи са „въоръжени“ с всички необходими системи и нерви, позволяващи получаването на удоволствие далеч преди половото съзряване. Не е важно в каква възраст сте започнали да го правите, това няма никакво отношение към вашето сексуално поведение като възрастен.

Мит 7: Предозировка
Много хора се опасяват, че мастурбират прекалено често. Трябва да се знае, че норма по този въпрос не съществува. Ако все пак това ви безпокои, задайте си въпроса: влияе ли навикът ви върху всекидневния живот? Ако това ви пречи на работата, на изпълнението на задълженията, на личния или социален живот, трябва да споделите проблема с лекар.

Мит 8: Ако не мастурбирате, сте фригидна
Съществува заблуда: Всеки прави това. Това не е съвсем точно казано. Според статистиката към самозадоволяване прибягват 95 на сто от мъжете и 89 на сто от жените. И тук няма прави и неправи. Вие сте свободни да избирате онова, което искате.

Мит 9: Мастурбацията не е безопасна за здравето
Мастурбацията е всъщност най-безопасната форма секс. Възможни последствия обаче за здравето наистина има – раздразнение на кожата, алергични реакции от някои съставки на интимното масло, инфекции от употреба на секс играчки. Рисковано това занимание може да се окаже от гледна точка на психологията. Някои хора изпитват силно чувство за вина и срам след самозадоволяването, а подобни негативни емоции наистина могат да навредят. Ако чувствате дискомфорт, единственото спасение е да поговорите за това с лекар, сексолог или близък човек.

Мит 10: Мъжът може, жената не трябва
Причините за мастурбацията са еднакви за всеки независимо от пола: това помага за отпускане и получаване на удоволствие. Мъжете наистина го правят по-често, но не много повече от жените. Изследвания показват, че 7 от 10 мъже и 5 от 10 жени се самозадоволяват достатъчно често.

Мит 11: За мастурбацията има пределна възраст
Както не съществува подходяща възраст за започване на мастурбацията, няма и лимит кога тя да бъде прекратена. Психолозите твърдят, че от мастурбацията са увлечени подрастващи, възрастни и пенсионери. С две думи – никога няма да сте прекалено стари, за да обичате себе си.