Защо се поддаваме на изкушението нощно похапване

Защо се поддаваме на изкушението нощно похапванеУчените отдавна искат да си изяснят как мозъчните центрове на удоволствието реагират на храната в зависимост от часовете на денонощието. И да разберат защо има хора (най-вече жени), които не могат да се удържат от изкушението да станат вечерта и да изберат нещо за похапване от хладилника.

За да разберат какъв е механизмът на тези действия, експериментаторите поставяли 15 жени рано сутрин и вечер в апарат за ядрено-магнитен резонанс и проследявали невронната активност в отговор на поднесена храна. Всеки път на жените показвали както нискокалорична, така и храна с много калории.
Резултатите се оказали малко изненадващи. Изследователите предполагали, че мозъкът на жените ще активизира центровете на удоволствие при вида на висококалоричната храна вечер, което би обяснило нощното преяждане. Но картината се оказала различна. Мозъкът на участничките показвал намаляване на реакциите при вида и на двата вида храни нощем. Нещо повече, жените, независимо колко били сити, съобщавали че са готови да хапнат вечер повече, отколкото сутрин.

Учените обяснили това нощно влечение към храната по следния начин. „Вие можете да преядете нощем, защото през това време на денонощието храната, поне визуално, не се възприема като възнаграждение. Нощното хранене доставя по-малко удоволствие, затова вие ядете повече, опитвайки се да удовлетворите желанието си за хапване”, — това обяснява Травис Мастерсон от Университета Бригам Янг.

Ученият пояснява: „Хората могат да мислят, че мозъкът е способен да „изключи” чувството на глад, когато стомахът се напълни. Това обаче не е така.” Голямо количество изследвания показва, че мозъкът всъщност не е наясно кога човек би трябвало да спре да яде. Той подава сигнали, отчитайки много фактори от околната среда, като например скоростта, с която се хранят другите хора на масата, размера на чинията, в която е поднесено ястието, размера на порцията.

Така през 2005 г. сътрудниците от лабораторията по поведение на хранене в Корнелския университет провеждат изследване с участие на 54 души. Предлагат им да ядат супа от купичка. На част от изпитваните дават обикновена купичка, а на друга част – бездънна. Специално за експеримента учените свързали тази бездънна купичка с тръбичка, от която подавали допълнително супа, когато започнела да свършва. Тези, на които се паднали бездънните купички, изяли 73 на сто повече супа от другите, които хапвали от обикновен съд.

По-рано американски учени установиха, че хората, които нощем налитат на тлъста храна, по-често страдат от безсъние, а синдромът на нощното преяждане може да възникне и поради грешки в гените, които синхронизират ритъма на хранене със съня.