12 полезни решения за Новата година

12 полезни решения за Новата година

Идва моментът, когато, слушайки 12-те удара на часовника, правим равносметка на отминалата година и очакваме с надежда Новата. Ще бъде ли тя по-добра, по-спокойна и благодатна, или ще ни поднесе тревоги и проблеми? Ще бъдем ли самите ние готови да я посрещнем, да намерим нужните решения и да определим своите цели? Ще можем ли да постигнем мечтите си или поне част от тях, ще бъдем ли поне малко по-добри?

Много от това, което предстои, не зависи от нас, но има неща, които можем да направим. Които си струва да приемем като начин на мислене и поведение за следващата година, а после да ги следваме и през целия си живот.

Започнете

И помнете – чувството, което изпитваме, докато правим първата стъпка, каквато и да се окаже тя, при всички случаи е много по-приятно от чувството, че стоим на едно място. Затова станете и направете нещо.

Направете първа стъпка в Новата година, колкото и мъничка да ви изглежда. Най-голямото чудо на успеха не е в това, че сте го постигнали, а че ви е стигнала храброст да започнете.

Насочете усилията си към главното

Не се старайте да сте заети, бъдете производителни. Не гледайте колко време изразходвате, а какви резултати постигате. Поставете на първо място това, което е най-важно за вас, и винаги го изпълнявайте преди другите задачи.

Не очаквайте лесно да постигнете целта – към всяка значителна цел води труден път. Ако той не е такъв, щяхте вече да сте постигнали всичко, което искате и не искате. Но точно това, че се постига трудно, прави резултата така желан. Към нито едно място, което си заслужава, пътят не е кратък и лек.

Не се отклонявайте от своя път

Успешен може да се нарече животът, който сте изживели, напълно осъзнавайки своите действия и следвайки своя път, а не в преследване на чужди мечти.
Постъпвайте така, както е по-добре именно за вас, защото никой не може да изживее вашия живот вместо вас.

Продължавайте да вървите напред, без да обръщате внимание на негативите, който околните щедро изливат върху ви. Постъпвайте, както трябва. Живейте живота, с който можете да се гордеете. А ако изведнъж разберете, че нещо не е както трябва, намерете смелост в себе си да започнете отново и да се върнете на правилния път.

„В живота задължително трябва да има паузи. Паузи, в които нищо не се случва, когато вие просто седите и гледате света, а Светът гледа вас.” Карл Ренц

Бъдете уверени в себе си

Не забравяйте, вие имате всичко необходимо, за да станете своята най-добра възможна версия.
Вярвайте, че ще успеете. Вярвайте, че сте способни да работите по-добре и да стигнете много по-далеч, отколкото когато и да е по-рано. Вярвайте в това, че сте достатъчно млади, достатъчно пораснали, достатъчно умни и силни, за да постигнете поставените цели. Не позволявайте на фалшивите ограничения да ви пречат да надминете себе си. И въобще не позволявайте да ви отклонят от пътя тези, които не са част от вашия живот.

Съсредоточете се върху решенията

Животът става по-добър само когато се решите да го направите такъв. Негативно настроените хора постоянно се оплакват колко зле живеят, а позитивните мълчаливо и настойчиво се опитват да го направят по-добър.

Животът винаги ще бъде пълен с проблеми и изпитания, но вместо да допуснете да станат препятствия по пътя ви, постарайте се да ги превърнете в това, което те всъщност са – безценни възможности.

Тези, на които достига смелост, решимост и самодисциплина, подобряват не само своя живот, но и живота на хората край себе си. Бъдете един от тези хора. Съсредоточете се не върху проблемите, а върху решението им и се постарайте поне малко да пристъпите напред в по-доброто бъдеще.

Приемете това, което не можете да промените

Това, срещу което се съпротивлявате, никога няма да ви напусне. Докато се съпротивлявате, вие подхранвате това чувство или ситуация. Само допълнително вливате енергия в онази сила, на която се противопоставяте. И ако се опитате да отблъснете нещо чрез негативна енергия, по този начин всъщност вие го каните да остане.

Научете се да приемате нещата и събитията, каквито са, бъдете позитивни и трудолюбиви. Откажете се от жаждата на контролирате всичко до най-малките подробности и ще се чувствате много по-добре.

Оставете миналото там, където му е мястото

Не се препъвайте в това, което би трябвало да загърбите. Не се оправдавайте с миналото за пренебрежението си към настоящето. Раните от вашето минало никога няма да зараснат, ако продължите да ги преживявате отново и отново. Приемането на това, което се е случило, е онова горчиво хапче, която трябва да преглътнете, за да оставите в миналото преживяната скръб.

Това е изборът, който задължително трябва да направите. Знайте, че миналото определя вашето бъдеще… но само в случай, че му позволите да го направи. Вие бихте могли да живеете с миналото, разбира се, но дали си струва да го правите?

„Не задържай това, което си отива, и не отблъсквай това, което идва. Тогава щастието само ще те намери.” Омар Хайям

Редувайте работата и почивката

Понякога е по-добре да оставите всичко настрана и да си починете добре, за да можете после да погледнете на работата си със свеж поглед. Когато изцеждате всичко от себе си, да завършите по-рано проекта си или конкретната задача, с много по-голяма вероятност ще направите грешки, което само може да влоши резултата. А поправянето на грешката ще отнеме и повече време.

Британската писателка Зейди Смит казва: „Когато завършвате поредния роман, ако не са ви нужни спешно пари в близките няколко дни и не трябва веднага да продадете и публикувате написаното, оставете текста настрана и не го докосвайте известно време. Тайната на доброто редактиране е простичка – от писател на вашия роман вие трябва да се превърнете в негов читател.” Този съвет е приложим към всяка наша дейност, не само при писането.

Давайте добър пример

Не е важно какво говорите, важно е как живеете ден след ден. Знайте, че във вашия живот непременно има хора, за които вие сте пример за подражание и те ви наблюдават през цялото време. Тези хора попиват всички ваши действия, чувства, модели на поведение. Затова вашите постъпки са много важни.

Повярвайте – чрез своите всекидневни постъпки вие можете да промените и своя живот, и живота на своите близки. С това отношение към нещата вие вече сте успели поне наполовина. Нека постъпките ви говорят сами за вас.

Бъдете искрени и добри

Добротата в думите създава увереност. Добротата в мисленето създава позитив. Добротата в съчетание с безкористност създава любов.
Добротата ни дава способност съществено да повлияем на живота на всеки човек, с когото общуваме, включително и върху нашия собствен. Когато не давате на някой самотник да се отклони от правилния път, когато утешавате някой оскърбен и потънал в скръб, когато прегръщате този, който е изгубил последната си надежда… в този миг вие не само помагате да се изцелят душевните рани на този човек. Вие помагате и на себе си.

Изразявайте своята любов

Не е задължително да бъдете идеални, за да сте добър приятел или любещ родител или партньор, но личните отношения са сериозна отговорност. Те могат да продължат цял живот, но само в случай че това искат и двете участващи страни. Че и двете страни са готови да се борят за тези отношения и усърдно да работят за съхраняването им.

Изразяването на вашата любов не трябва да е някакво необикновено или екстравагантно. Но то задължително трябва да бъде искрено. А искреността най-често се крие не в думите, а в действията.

Помогнете да се промени поне един живот

Няма значение колко сериозни или непреодолими ви се струват изпитанията на съдбата и проблемите, които ви заливат, и колко незначителни изглеждате самите вие на техния фон. Знайте, че вие можете да промените този свят.

Това, което вие правите, е важно, без значение колко незначително ви се струва. Повечето от позитивните промени в човешкия живот се случват тогава, когато поне още един човек се грижи за тях, вярва в тях и ги поощрява.

Станете този човек за още някого – и някой ден той може да направи същото за вас.